BiH
94

U Bosanski Šamac stigao prečistač vode iz Njemačke

Klix.ba
U dogovoru sa predstavnicima Općine Bosanski Šamac i iskazanom urgentnom potrebom za pitkom vodom, u roku od 48 sati njemačka nevladina organizacija ASB (Arbeiter - Samariter - Bund) je na ovo ugroženo područje dostavila i instalirala prečistač vode.

Prečišćavanjem vode iz rijeke Bosne dnevno se proizvede 36.000 litara pitke vode što može zadovoljiti osnovne potrebe stanovništva na ovom poplavom ugroženom području. Postrojenje opslužuje sedam volontera iz Njemačke, a distribuciju vode građanima vrše općinske strukture.

"Hvala njemačkom narodu i nevladinoj organizaciji ASB na brzom odgovoru i dopremi neophodne nam opreme i prečistača. Naše vodosnabdijevanje je potpuno prekinuto i vaša pomoć nam je itetako dobrodošla,“ rekao je Savo Minić, načelnik Općine Bosanski Šamac i komadant opštinskog Kriznog štaba u svojoj zahvalnici njemačkim prijateljima.

Važno je napomenuti da su ovoj opićni putem njemačke nevladine organizacije Arche Nova stavljena na raspolaganje još dva prečistača kapaciteta proizvodnje 1.300 litara pitke vode u satu, a svi prečistači biće u funkciju do ponovnog uspostavljanja redovnog vodosnabdijevanja stanovništva.