Vrijednost 4,5 miliona KM
0

U bolnici u Zenici otvoren Odjel radioterapije

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Danas je u Kantonalnoj bolnici Zenica svečano otvoren Odjel radioterapije.

Vrijednost ovog projekta je 4,5 miliona KM, a krajem 2010. godine je počela njegova realizacija. Sredstva za realizaciju ovog projekta je donirala italijanska regija Piemonte u iznosu od 1,5 miliona eura, što predstavlja 70 posto prihoda, a 1.323.336 KM je osigurala Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Prema riječima direktora Kantonalne bolnice Zenica Ibrahima Šišića, ovo je projekt od velikog značaja i njegovom realizacijom je omogućeno efikasnije liječenje te ugodniji i humaniji boravak u zdravstvenim ustanovama. Posebno je istaknuo da naši građani neće morati ići u veće kliničke centre kako bi obavili potrebne pretrage.

Za obuku kadra, koji će raditi na Odjelu radioterapije, zaslužan je također italijanski partner.

Današnjem otvaranju Odjela radioterapije je prisustvovao veliki broj zdravstvenih, državnih, religijskih i kulturnih službenika, a među njima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je presjekao svečanu vrpcu i Odjel radioterapije proglasio otvorenim.

"Kvalitet zdravstva je mjerilo neke države, kod nas je to na dobrom nivou i učinit ćemo dodatne napore kako bismo nastavili razvijati zdravstvo", izjavio je Izetbegović.