BiH
12

U bolnicama u Sarajevu i Zenici zbog proceduralnih razloga nema glasanja

Piše: E. M. i A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Općoj bolnici "Prim dr. Abdulah Nakaš" kao i u Kantonalnoj bolnici Zenica onemogućeno je pacijentima glasanje zbog proceduralnih razloga.

Na pitanje novinara zašto bolesnici u Kantonalnoj bolnici Zenica nemaju pravo glasa, zamjenik predsjednika Gradske izborne komisije Zenica Nihad Pašalić je pojasnio da je to samo krivica bolnice.

"Mi smo u ranijim izbornim procesima, kao što je slučaj sa KPD i staračkim domovima, slali pismo KBZ. Pošto mi taj izborni proces moramo završiti do kraja augusta, bolnica nam je odgovarala da ne zna ko će biti u bolnici za dva mjeseca zbog čega nismo stigli pripremiti koverte za mobilne timove i pacijente koji su danas u bolnici. Iz tih razloga pacijenti neće moći glasati u bolnici preko mobilnih timova", dodao je Pašalić.

Iz Općinske izborne komisije Općine Centar Sarajevo potvrdili su da mobilni timovi neće obilaziti bolnice koje su na području ove općine (Klinički centar univerziteta u Sarajevu i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš").

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović za Klix.ba je kazala da je ova zdravstvena ustanova uredno odgovorila na upit koji im je upućen te da ne mogu unaprijed znati koliko će pacijenata biti na dan glasanja. Izetbegović navodi da je ostala procedura bila na izbornih organima.

Kako su za naš portal pojasnili, KCUS i Opća bolnica nisu mogli dostaviti spiskove pacijenata do krajnjeg roka kada je Općinska izborna komisija te spiskove morala predati Centralnoj izbornoj komisiji.

"Bolnice ne mogu u augustu znati ko će u oktobru biti njihov pacijent. Posebno imamo problem sa KCUS-om jer njihovi pacijenti dolaze iz različitih kantona i dijelova BiH", kažu za Klix.ba iz Općinske izborne komisije Općine Centar Sarajevo.

No, iz Općinske izborne komisije Općine Centar Sarajevo potvrdili su da je ranijih godina u ove dvije bolnice organizirano glasanje s tim da je broj glasača bio izuzetno mali.