BiH
98

U Blagaju kruška procvjetala drugi put ove godine: Očekuje li nas hladna zima?

Piše: S. Č.
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Neobičan prirodni fenomen dogodio se u Blagaju. Kruška koja se nalazi u bašti jedne naše čitateljke procvjetala je drugi put u ovoj godini. Prema starom predanju ova pojava nagovještava izuzetno hladnu zimu. Kontaktirali smo Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZBiH) da provjerimo koliko istine ima u ovoj izreci.

Malo ko u BiH se nadao da će oktobar i novembar biti ovoliko topli i vedri. Prosječna temperatura u prvoj polovini novembra je veća od višegodišnjeg prosjeka, što se odrazilo i na vegetaciju.

"Kažu znalo se desiti i prije da probehara dva puta, ali da se plodovi zametnu to nisu vidjeli dugo. Starije komšije su mi rekle da bi ovo mogli biti vjesnici da će nam zima biti izuzetna hladna i snježna", napisala je naša čitateljka Edina Mehmedspahić iz Blagaja.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za Klix.ba su potvrdili da su na tri stanice, Bihać, Sanski Most i Drvar, izmjerene najveće novembarske temperature još od 1977. godine.

"Maksimalne dnevne temperature su iznad višegodišnjeg prosjeka, što usljovljava i ovo lijepo i sunčano vrijeme bez oblaka. Mi smo pod utjecajem jedne anticiklone koja je u našu zemlju donijela stabilno vrijeme bez padavina", rekao je za naš portal Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeoroškog zavoda.

Što se tiče prognoze za zimu, iz FHMZBiH kažu da je još rano govoriti o tome.

"Ove temperature ne mogu biti nikakve prognoze za zimski period. Za nas meteorologe zima počinje prvog decembra, kada ćemo u javnost izaći sa prvim procjenama", objasnio je Zulum.

Što se tiče ove sedmice, u narednim danima očekuju nas slično vrijeme, sa najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 23 stepena na jugu.

U petak i subotu može se po kotlinama očekivati mala sumaglica po kotlinama i uz riječne tokove, ali će u subotu opet biti sunčanije, tako da se možete radovati lijepom i vedrom vikendu.