Ogromne štete od poplava
0

U bijeljinskom naselju Novi ugroženo 12 domaćinstava

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U bijeljinskoj Mjesnoj zajednici Novi i dalje je ugroženo 12 domaćinstava, a poplave su nanijele ogromne štete području koje je bilo zaplavljeno prethodnih dana.

Štete su evidentirane na stambenim objektima, poljoprivrednom zemljištu, stočnom fondu i putnoj mreži, a i dalje je poplavljen put u ovoj mjesnoj zajednici i na jednoj lokaciji, saopćeno je iz Uprave civilne zaštite.

Nastavlja se sa mjerama sanacije terena, vrši se čišćenje i pranje ulica, crpljenje vode iz objekata i udubljenja u kojima se voda zadržala, provodi dezinfekcija objekata i snabdijevanje stanovništva vodom

Vodostaj rijeke Save je u blagom porastu i jutros u 7 sati iznosio je 660 centimetara na vodomjeru u Rači.

U banjalučkoj ulici Stefana Dečanskog kod broja 43 jučer se pojavilo veće klizište, koje ugrožava pet ili šest domaćinstava.

Ponovo se aktiviralo i klizište u Ulici Braće Miletića broj 46 u naselju Novoselija, iznad kuće, a pojavio se i rascjep u brdu širine oko pola metra i oko metar dužine.

Na području općine Gradiška stanje se normalizuje, a vodostaj rijeke Save je u opadanju. Voda se uglavnom povukla iz poplavljenih kuća, ali je ostala u dvorištima i kanalima, te na poljoprivrednim površinama.

Vrši se ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija, voda za piće je još dobra za upotrebu, dok se higijensko-epidemiološke mjere vrše tamo gdje je to moguće učiniti, navodi se u saopćenju Civilne zaštite.

I u općini Srbac stanje se normalizuje, voda se povukla, osim iz dijela Vrbaske ulice, gdje se očekuje da se voda povuče u toku dana.

Nivo rijeke Spriječe u općini Petrovo postepeno opada i voda se povlači u korito, dok se na teritoriji općine Teslić provode mjere sanacije posljedica izazvanih poplavama. U Mjesnoj zajednici Donji Ranković zbog pojave klizišta četiri porodice su evakuirane i zbrinute.

U opštini Modriča vodostaj rijeke Bosne je i dalje u opadanju, a formirane su 22 komisije za procjenu štete.

I u općini Derventa nivo rijeke Ukrine je u opadanju i voda sa poplavljenog područja se povukla, izuzev nižih područja.

Provode se higijensko-epidemiološke mjere i odvoženje nanesenog otpada. Zbog nedostatka većeg broja pumpi, ispumpavanje vode iz podruma se odvija usporenom dinamikom.