BiH
0

U bijeljinskoj bolnici rođen, pa napušten dječak

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dječak star dvadesetak dana, koga je majka ostavila po rođenju u bijeljinskoj Bolnici, trenutno se nalazi u Beogradu na liječenju, rečeno je Srni u Centru za socijalni rad Zvornik, u čijoj je nadležnosti briga o njemu, jer je majka iz te opštine.

Dječaka je majka napustila odmah po porođaju i on je prvih desetak dana života proveo na pedijatrijskom odjeljenju Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini.

Šef Odsjeka za pedijatriju u bijeljinskoj Bolnici Zora Bojić rekla je Srni da je dijete upućeno na dalje liječenje u Beograd, jer ima akutnu infekciju i da u takvim slučajevima uvijek postoji potreba za intenzivnom njegom.

"Kada se završi liječenje dječaka ćemo dati u hraniteljsku porodicu, pa ćemo vidjeti dalje", kaže Sonja Nikolić, pravnica u Centru za socijalni rad u čijoj je nadležnosti briga o dječaku.

Ona je navela da je Centar u kontaktu s majkom koja se možda predomisli i  vrati dječaku. Nikolićeva kaže da majci treba ostaviti vremena da se učvrsti njen stav, uzimajući u obzir stres zbog  porođaja, porodične prilike i slično.

Nikolićeva je rekla da je riječ o mladoj majci, između dvadeset i dvadeset pet godina, ali radi interesa djeteta, nije željela da iznese više podataka o ovom slučaju.

Socijalna radnica bijeljinskog Centra za socijalni rad Milka Maksimović kaže da nisu tako česti slučajevi napuštanja dojenčadi i da mnogo više zainteresovanih za usvajanje nego napuštene djece. 
Maksimovićeva je navela da majke kada napuštaju djecu najčešće to rade odmah po njihovom rođenju, prije dojenja, kako se ne bi vezale za njih. 

Prema njenim riječima, na području koje pokriva Centar za socijalni rad opštine Bijeljina, u prosjeku se jednom u dvije godine dogodi da majka napusti bebu. Slična situacija je i na području opštine Zvornik, gdje Centar za socijalni rad ovakve slučajeve bilježi veoma rijetko, jednom u godini ili nijednom.