BiH
12

U Bijeljini otvoren Dnevni centar za djecu zatečenu na ulici

SRNA
Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" iz Bijeljine, u saradnji sa gradskom upravom i organizacijom Save the Children, ozvaničilo je danas početak rada Dnevnog centra za djecu koja žive i rade na ulici ili djecu koja su u riziku da to postanu.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja Dragan Joković rekao je novinarima da Bijeljina, u odnosu na ostale gradove u BiH, prednjači kada je riječ o prosjačenju, i da je tokom godine broj djece koja su stalno na ulici od 15 do 20.

"Godinama smo ukazivali na ovaj problem, i osnovali smo radnu grupu za sigurnost djece, ali nam je nedostajao ovakav objekat u koji bismo bar tokom dana sklanjali djecu sa ulice i osigurali im osnovno - hranu, higijenu, igru", naveo je Joković.

On očekuje da će, zahvaljujući centru, biti obuhvaćen veći broj djece koja su na ulici ili su u riziku da to postanu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Osigurali smo im rad sa visokostručnim kadrom, i nadamo se da ćemo im osigurati i neku bolju budućnost. Danas slavimo 10 godina postojanja, a jedan od ciljeva od početka bio je i ovaj centar", rekao je Joković novinarima i naveo da centar obuhvata oko 40 djece godišnje.

Centar je danas zvanično otvoren, a eksperimetalno radi već nešto više od godinu dana.

Joković je rekao i da u školskim klupama u Bijeljini romske djece ima dosta, ali da je veliki broj neocijenjene djece, oko 40 odsto od ukupno 70-oro djece.

"Problem je što imamo veliki broj djece u migracijama, djece koja odlaze u inostranstvo, a problem traženja azila je gotovo uvijek aktuelan", rekao je Joković, i dodao da i u srednjim školama ima romske djece, te da ove godine jedna Romkinja završava školovanje.

U Bijeljini trenutno živi oko 120 porodica.