Poplave u RS-u
0

FOTO / U Bijeljini i dalje kritično, kuće pod vodom, stalne evakuacije

SRNA
Poplave u Bijeljini (Foto: SRNA)
Poplave u Bijeljini (Foto: SRNA)
Od poplavljenih područja u Republici Srpskoj i dalje je najkritičnije stanje u opštini Bijeljina gdje je ugroženo 1.200 kuća, poplavljeno nekoliko hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, ljudi se neprastano evakuišu ili im se hrana i druge potrepštine redovno dostavljaju, a najteže stanje je u naseljima Amajlije, Popovi, Dijelovi i u Dvorovima, posebno u zaseocima Ljeskovača i Bakračići.

Šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Bijeljina Drago Ristić rekao je Srni da nije došlo do značajnijeg pada vodostaja rijeke Drine na području opštine Bijeljina, iako je tokom protekle noći u gornjem toku Drine od hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta došlo do smanjenja protoka, koji je u 5.00 sati u Zvorniku iznosio 2.720 metara kubnih u sekundi, a na Bajinoj Bašti 2.212.

Poplave u Bijeljini (Foto: SRNA)
Poplave u Bijeljini (Foto: SRNA)
"Manji pad vodostaja zabilježen je u Amajlijama i Janji, ali je u naseljima mjesne zajednice Dvorovi sada kritično. U Novom naselju i Gajevima, Bakračićima i Gojsovcu sve je zaplavljeno, a odsječeno je i naselje Kriva bara, te je težište svih aktivnosti na evakuisanju i pomoći stanovništvu u Dvorovima", rekao je Ristić.
Bujica vode ušla je noćas sa Pavlovića puta u grad, odnosno u naselje Pet jezera, ali i do polovine Komitske ulice, gdje je voda u nekoliko kuća došla do prozora. Bez struje su i dalje sva zaplavljena bijeljinska naselja.
Poplave u Bijeljini (Foto: SRNA)
Poplave u Bijeljini (Foto: SRNA)
Nakon sinoćnje vanredne sjednice Štaba Civilne zaštite Bijeljina načelnik ovog štaba i opštine Mićo Mićić rekao je da je najveći problem u Semberiji uzrokovan visokim nivoom rijeke Save zbog kojeg voda iz Drine ne može biti primljena, pa je Sava vraća i ona se razliježe po ravnici.
Sve raspoložive ekipe Civilne zaštite, ronioci, vojska, pripadnici Granične policije i noćas su bili na terenu i evakuisali mještane Popova i Amajlija.
Iz bijeljinskog "Vodovoda i kanalizacije" potvrđeno je da bedem oko izvorišta Grmić nije narušen vodenom bujicom, te da je snabdijevanje vodom redovno. 

Voda je hemijski i mikrobiloški ispravna i može se koristiti za piće.Jedino je stepen mutnoće zabilježen u Amajlijama i Janji, ali je i u tim mjestima voda je ispravna za piće.
Poplave u Bijeljini (Foto: SRNA)
Poplave u Bijeljini (Foto: SRNA)
Iz bijeljinske "Elektrodistibucije" kažu da je isključen 21 trafo i dva dalekovoda u Krivoj bari i Gojsovcu, dok su bez struje Dvorovi, Amajlije, Popovi i Dijelovi. Dvije trafo-stanice isključene su i u Bijeljini, ali grad neće ostati bez struje.
Put Bijeljina-Pavlovića most je u prekidu, kao i put Bijeljina-Rača u mjestu Gojsovac kod benzinske pumpe "Nešković", pa se saobraćaj prema Graničnom prelazu Rača odvija alternativnim pravcem Batković - Brodac  - Rača.

Stanovništvo sa poplavama ugroženih područja na području Semberije pomoć može zatražiti i putem telefona 055/ 204-727 ili pozivom na broj 122, rekli su u Civilnoj zaštiti.