BiH
71

U Bijeljini evakuacija, velike snage učvršćuju nasip na Savi

Piše: Am. Dž.
Bijeljina pod vodom
Bijeljina pod vodom
U Bijeljini trenutno traje evakuacija građana samo za hitne slučajeve, a mjestimično dolazi do prelijevanja vode preko nasipa u Rači, potvrđeno je za Klix.ba u Republičkoj upravi civilne zaštite.

"Možemo reći da se stanje stabilizuje. Sve je angažovano na učvršćivanju nasipa, na dijelu u dužini od tri do četiri kilometra koji je pola metra manji od ostalog dijela nasipa. Jučer je rijeka rasla za sedam centimetara, danas je to već smanjeno na tri centimetra", istakli su za Klix.ba u Republičkoj upravi civilne zaštite.

Raspoložive snage na terenu usmjerene su na dva lokaliteta, na Savskom nasipu Rača i Topolovac.

"Trenuta situacija je kao i sinoć, mjestimično dolazi do prelijevanje vode preko nasipa, nema pucanja. U Semberiji je stanje pod kontrolom. Na vodomjernoj letvi u Rači u šest sati je izmjeren nivo od 900 centimetara i trenutno ima porast od tri centimetra na svakih sat vremena. U Bijeljini je obavljena evakuacija građana samo za hitne slučajeve. Od pet sati krenuli su timovi za snadbijevanje prehrambenim i higijenskim proizvodima", rekli su u Republičkoj upravi civilne zaštite.