BiH
102

U Bihaću kroz različite aktivnosti obilježena manifestacija "Jesen na Gelenderima"

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Kroz različite oblike društveno-korisnog rada, brige o prirodi i rođenom gradu, danas je u Bihaću obilježena manifestacija pod nazivom "Jesen na Gelenderima", a koja ima za cilj oživjeti tradicionalno druženje u Gradskom parku u Bihaću, odnosno na nekadašnjem kultnom okupljalištu građana Bihaća – Gelenderima.

Već od ranih jutarnjih sati bihaćki StreetArt umjetnici oslikavali su vanjski dio zida stadiona Jedinstva tematskim muralom pod nazivom "Bihać pamti", koji bi trebao biti najveći na kantonu dužine 25 metara.

Istovremeno, Vijeće učenika Gimnazije Bihać, zajedno sa drugim građanima i volonterima, uređivalo je zapušteno dječije igralište koje se nalazi u Aleji, gdje su ugrađena dva nova koša. Pored toga, zasađeni su čempresi, dok su pripadnici navijačke skupine "Sila nebeska" potrudili da u Aleji ne ostane nijedan komadić otpada.

Cjelokupna manifestacija, koju organizira udruženje ABC, nastoji podići kulturnu i ekološku svijest građana Bihaća, posebno onih najmlađih, a povrh svega, ima za cilj povratiti značaj jednog od kultnih bihaćkih okupljališta – Gelendera.

Gelenderi su nekad bili okupljalište mladih, sretnih i nesretnih, muzičara, tekstopisaca i umjetnika, a tendencija je da se građani Bihaća vrate u park i potaknu na druženje.

U skladu s tim, a kao kruna dana, večeras je u Gelenderima pripremljen program i za starije generacije koje su se tu nekada družile. Cilj je dobro druženje i ples duboko u noć, uz topli čaj, kuhano vino i pečene krajiške kobasice.

Manifestacija "Jesen na Gelenderima" ima tendenciju prelaska u festival koji bi se događao svake godine početkom jeseni.