Sastanak Vijeća u Sarajevu
0

U BiH živi više od 270.000 osoba s invaliditetom

FENA
U okviru projekta "Podrška mehanizmu zaštite i promocije ljudskih prava osoba s invaliditetom" danas se u Sarajevu održava sastanak Vijeća za osobe s invaliditetom, na kojem će biti predstavljen finalizirani tekst inicijalnog državnog Izvještaja o primjeni UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Prema tom izvještaju u BiH živi više od 270.000 osoba s invaliditetom.

"Zato je danas veliki dan za osobe s invaliditetom, jer će ovaj izvještaj pokazati stanje i stvarne potrebe osoba s invaliditetom u BiH", rekla je Tatjana Gajić, potpredsjednica Vijeća za osobe s invaliditetom.

Iako je problematika osoba s invaliditetom poznata u našoj zemlji, navodi, da se tek sada uspostavila zakonska regulativa, odnosno imamo politiku oblasti invalidnosti, strategiju kao i ovo vijeće, koje na nivou BiH sagledava cjelokupnu situaciju osoba s invaliditetom.

"Tako da se zvanična problematika počela tek sada sagledavati s aspekta legislative. Inače, znamo da se ti problemi kreću od zapošljavanja, kategorizacije, definicije različitih procjena do svih onih stvari koje čine izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom", kaže Gajić.

Ističe da problem leži u tome što se uopće osobe s invaliditetom sagledavaju kroz njihovo liječenje, odnosno socijalni aspekt, a ne kako bi se trebale posmatrati u svim sistemima, gdje se rješavaju problemi za sve građane.

Ovaj projekt je započeo u decembru prošle godine, od kada daje podršku osobama s invaliditetom da učestvuju kao ravnomjerni partneri s predstavnicima vladinih institucija u BiH.

Također, jedna od projektnih aktivnosti je uspostavljanje saradnje i izgradnja kapaciteta entitetskih ureda za osobe s invaliditetom u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Projekt implementira Udruženje „Inicijative preživjelih od mina“ u partnerstvu s Udruženjem „Bospo“ i saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, a finansira ga Evropska unija iz sredstava programa Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava – Program podrške za 2010. godinu, u iznosu od oko 250.000 KM.

Na petom sastanku Vijeća za osobe s invaliditetom očekuje se da će biti usvojen operativni plan Vijeća za 2012. godinu.