Koalicija "Jednakost"
0

U BiH živi bar 700.000 "nekonstitutivnih" građana

Klix.ba
Javnosti dostupni rezultati najnovijeg istraživanja agencije "Prizma" pokazali su suštinski značaj načina postavljanja pitanja o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju i potvrdili da samo potpuno otvorena forma ovog pitanja može obezbijediti građanima i građankama da slobodno i potpuno izraze svoj identitet, tvrde iz koalicije "Jednakost".

Koalicija "Jednakost" još jednom poziva sve institucije i tijela nadležna za provođenje popisa, uključujući Vijeće ministara BiH, Agenciju za statistiku BiH i entitetske zavode za statistiku, da ni u kom slučaju ne mijenjaju ovaj aspekt popisne forme u predstojećem radu na poboljšanju metodologije i tehničkih aspekata popisnog procesa, u skladu sa preporukama Međunarodne monitoring misije i EUROSTAT-a.

Ovo istraživanje je pokazalo da se, u slučaju kada je ovo pitanje postavljeno bez sugestija anketara, 19% građana/ki obuhvaćenih uzorkom ne bi izjasnilo kao pripadnik/ca jednog od konstitutivnih naroda. Ukoliko bi se rezultati ovog istraživanja preslikali na cjelokupno stanovništvo Bosne i Hercegovine, očekivani broj 'ostalih' na popisu 2013. iznosio bi minimalno 700.000 građana/ki", poručuju iz ove koalicije.

Dodaju da je metodologija samog istraživanja nejasna, jer je javnosti saopćen kontradiktoran podatak da je istraživanje provedeno u 52 općine u Bosni i Hercegovini, te da je uzorak dizajniran na istim principima kao uzorak za probni popis stanovništva i da je ukupno anketirano 1.563 osobe. Međutim, uzorak za probni popis stanovništva, koji zapravo i nije formiran kao reprezentativan uzorak u svakom smislu, obuhvatao je 30 općina od kojih je svaka imala po tri popisna kruga, te Sarajevo, Banju Luku i Brčko, koji su imali po šest popisnih krugova i pri tome je obuhvatio oko 20.000 osoba, te je ostalo nejasno kakva je tačno relacija između uzorkovanja u ovom istraživanju i onog u probnom popisu. Nejasno je, također, i koji je procenat ispitanika dobio pitanja sa otvorenom, zatvorenom i poluotvorenom formom, kao i način na koji je uzorak stratificiran pri odabiru ispitanika.

"S obzirom na sve ove nepoznanice oko metodologije istraživanja, rezultati se svakako moraju uzeti sa rezervom", kažu iz Koalicije "Jednakost" i dodaju da će na samom popisu metodologija biti jasna i transparentna, te se stoga može očekivati da procenat Ostalih bude i znatno veći nego što je ovo istraživanje pokazalo.

Koalicija "Jednakost" će u periodu do početka popisa stanovništva sprovesti nekoliko istraživanja javnog mnijenja, koja će javnosti pružiti dodatne informacije o ovim pitanjima i stvoriti preciznija očekivanja od samog popisa. Kako bi osigurali neovisnost istraživanja, a samim tim i objektivnost rezultata, Koalicija "Jednakost" za provođenje istraživanja planira angažovati eksperte/ice koji ne dolaze sa teritorije Bosne i Hercegovine, istaknuto je u saopćenju za javnost.