Nosite platnene cekere
205

U BiH više od milijardu plastičnih kesa godišnje završi u prirodi

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje - 22. aprila, danas je u organizaciji Centara civilnih inicijativa (CCI) u Sarajevu upriličena centralna manifestacija tokom koje su građani na štandu, postavljenom ispred sarajevske Katedrale, mogli preuzeti promotivni materijal i informirati se o značaju očuvanja prirodnih resursa i zdrave životne sredine.

Radi se o projektu koji je realiziran uz finansijsku potporu Evropske unije i u saradnji s Asocijacijom srednjoškolaca u BiH (ASUBiH).

Građani su, među ostalim, bili u prilici vidjeti fotografije zagađenja životne sredine plastičnim kesama pristigle iz svih krajeva BiH, a darivani su i platneni cekeri, te podijeljene brošure onim građanima koji su svojim potpisom podržali inicijativu za donošenje propisa koji će regulirati proizvodnju, promet i uvoz plastičnih kesa i zaštititi životnu sredinu.

Kako su Feni kazali projekt-menadžer CCI-a Siniša Bencun i Peter-Josip Bevanda, PR u ASUBiH, godišnja potrošnja plastičnih kesa u BiH prelazi cifru od milijardu komada, od čega većina "završi" u prirodi.

Po njihovim riječima, zanemariv broj plastičnih kesa se reciklira, a da su kese postale i planetarni problem, svjedoče aktivnosti mnogih zemalja na uvođenju mehanizama za smanjenju njihovog korištenja.

Evropska unija ozbiljno razmatra modalitete ograničavanja njihove masovne upotrebe i besplatne distribucije.

Taj primjer bi trebale slijediti i vlasti u BiH, a jedna od opcija jeste da se plastične kese plaćaju, čime bi se ojačali fondovi za zaštitu okoliša, uključujući i poticaje proizvođačima za proizvodnju biorazgradivih plastičnih kesa, te druge projekte zaštite životne sredine.

Iz CCI-a i ASUBiH apeliraju na građane da se vrate nošenju platnenih torbi i korpi kada idu u kupovinu.

Dan planete Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja svijeta, a ovogodišnja kampanja nosi naziv ''Zaštitimo naš dom - planetu Zemlju''.

Cilj kampanje je skretanje pažnje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, te poticanje zajedničke odgovornosti u očuvanju prirode i njenih bogatstava.

ASUBiH obilježava Dan Planete u 31 gradu BiH, prigodnim sadržajima, odnosno čišćenjem i uređenjem nekih od javnih površina, distribuiranjem edukativnog materijala i pozivanjem građana da koristite cekere i kese za višekratnu upotrebu.