BiH
0

U BiH više od 10.000 registriranih heroinskih ovisnika

FENA
U Bosni i Hercegovini registrirano je više od 10.000 heroinskih ovisnika, rečeno je na današnjoj tribini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca o temi "Prevencija zloupotrebe droga u Kantonu Sarajevo".

Tema je bila namijenjena učenicima završnih razreda srednjih škola s područja Kantona Sarajevo, a o njoj su govorili direktorica Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS-a primarijus Nermana Mehić-Basara te inspektor MUP-a KS-a u Odjelu za droge Džemal Murga.

Basara je akcent predavanja stavila na prevenciju upotrebe droga, što je posebno značajno za dob srednjoškolaca kada većina njih, iz radoznalosti ili drugih motiva prvi put proba neku od mnogih vrsta droga na tržištu.

Ona je navela i podatak kako je u Bosni i Hercegovini registrirano više od 10.000 heroinskih ovisnika, a prema svjetskim statističkim podacima svakoga dana čak 7.000 ljudi prvi put proba jednu od najkonzumiranijih droga – marihuanu.

Inspektor Murga današnji je skup ocijenio značajnim za prevenciju upotrebe droga posebno kod mladih i za njihovu edukaciju.

Dodaje kako je MUP Kantona Sarajevo u saradnji s Vladom, brojnim drugim institucijama i Tužilaštvom KS-a, narkoscenu sveo na podnošljive okvire te uspješnim akcijama znatno smanjio ponudu svih vrsta droga na području Kantona.

Za uspjeh u borbi protiv upotrebe droga, smatra Murga, potrebno je aktivirati sve segmente društva te multidisciplinarno uz doprinos roditelja, policije, škola i drugih subjekata zajednički se boriti protiv te svjetske pošasti.

MUP KS-a se u posljednjem periodu koncentrirao na borbu protiv narkodilera, a manje na konzumente droga. Tako je privedeno deset organiziranih grupa, a tokom prošle godine podnesen je 451 službeni izvještaj protiv 561 osobe. Od toga, čak 528 osoba posjedovalo je drogu, a riječ je uglavnom o mladima od 18 do 23 godine.

Posjedovanje droge od 2003. godine tretira se kao krivično djelo.