BiH
0

U BiH veći odziv glasača na izbore za Evropski parlament u odnosu na prošli put

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izbori za Evropski parlament na kojima mogu glasati i državljani Hrvatske koji žive u BiH počeli su jutros, a u sedam sati su u našoj zemlji otvorena sva predviđena birališta.

U Ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu za Klix.ba je rečeno da je do sada sve proteklo u najboljem redu te da je odziv bolji nego na prošlim izborima.

"Do 11 sati odziv birača je bio nešto bolji nego na prošlim izborima za Evropski parlament. Negdje oko 10 posto više birača je glasalo nego prošli put. Tačnije, do 11 sati je glasalo 986 birača na 10 biračkih mjesta u BiH", kazao je za Klix.ba Pero Bilušić, prvi sekretar Ambasade Hrvatske u BiH.

Pojasnio je da birači mogu glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u Sarajevu, gdje su dva biračka mjesta, potom u Mostaru, gdje ih je šest, Banjoj Luci i Tuzli po jedno.

"U Ambasadi glasaju oni koje pokriva konzularno područje u Sarajevu. Sve protiče u najboljem redu, birališta su otvorena u sedam sati i sve ide po planu", kazao nam je Bilušić.

Naša ekipa je ispred Ambasade Hrvatske u BiH zatekla veliku broj glasača koji čekaju na svoj red da glasaju. Neki od njih su doputovali organizirano autobusima iz okolnih mjesta. U BiH je ukupno aktivno registriranih 3.080 glasača. Birališta će biti otvorena do 19 sati.