Ivo Josipović za "60 minuta"
0

U BiH treba očekivati postepeni progres

Sarajevo-x.com
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za politički magazin Federalne televizije, "60 minuta", istakao je kako ima utisak da lideri velikih političkih partija u našoj zemlji razmišljaju o budućnosti i vide BiH koja mora funkcionisati.

Takav je utisak hrvatski predsjednik stekao nakon razgovora s dva člana Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, te liderima SDP-a i HDZ-a, Zlatkom Lagumdžijom i Draganom Čovićem.

Na upit novinara Bakira Hadžiomerovića o Dejtonskom sporazumu i reformama, Josipović je kazao kako ne treba očekivati revolucionarne promjene, već napredovanje korak po korak, budući da još uvijek ima nepovjerenja među političkim opcijama, pa i na nacionalnom nivou.

Hadžiomerović je potencirao i pitanje Čovićevih "dezintegrirajućih stavova", na što je hrvatski predsjednik kazao je kako je preuređenje BiH stvar njenih naroda i političara, te naveo kako ima utisak da postoji fleksibilnost i spremnost Čovića da razgovara s predstavnicima druga dva naroda o različitim modalitetima organizacije BiH.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, Josipović je ustvrdio kako afirmira socijaldemokratiju, te dodao kako mora istrpjeti napade onih koji ističu da "nije dobar Hrvat".

"On mora istrpjeti te napade, baš kao i ja, jer ni ja nisam svima dobar Hrvat", kazao je Josipović.

On je dodao kako je jedan od ključnih problema činjenica da osuđenici iz Hrvatske nalaze utočište u BiH i obrnuto, nazvavši to nedopustivim i pitanjem koje se mora riješiti.

Urednik "60 minuta" je upitao Josipovića i o najavljenoj posjeti predsjednika Srbije, Borisa Tadića, simbolu pokolja u Vukovaru koji su 1991. počinile JNA i srpske paravojne jedinice, Ovčari, što je hrvatski predsjednik okarakterisao kao važan događaj.

"To će biti znak da smo spremni suočiti se s prošlošću, ali i za novi početak i punu normalizaciju odnosa između dvije zemlje, čime bismo značajno ubrzali rješavanje brojnih problema. Ukoliko bismo te probleme ostavili narednim generacijama, tad ne bismo bili dobri i uspješni političari", zaključio je Josipović, istakavši kako je izuzetno bitna saradnja svih zemalja u regionu, zbog čega je interes Hrvatske i da BiH bude uspješan prijatelj i susjed.