BiH
0

U BiH svakog dana tri žene prijave nasilje

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U BiH se prosječno događaju tri prijavljena slučaja nasilja nad ženama dnevno, ili više od 1.500 godišnje, ali niko ne može ustanoviti koliko je još neprijavljenih slučajeva, saopćila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktorica Gender agencije BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Konferencija za novinare organizirana je u prostorijama Razvojnog programa UN-a (UNDP) u povodu Međunarodnog dana žena, 8. marta, a obilježavanje 8. marta na nivou UN-a ove godine je posvećeno borbi protiv nasilja nad ženama.

Filipović-Hadžiabdić je kazala da su podaci kojima raspolaže iz 2007. jer još nije završena obrada podataka za 2008. Ovi podaci ne zadovoljavaju međunarodne kriterije, jer ne uključuju ekonomsko ili psihičko nasilje te je potrebno razviti novu metodologiju prikupljanja podataka.

Filipović-Hadžiabdić je upozorila i da će borba protiv nasilja nad ženama biti teža kako ekonomska kriza postaje teža zbog ekonomske nejednakosti između muškaraca i žena. Istaknula je kako se žrtve nasilja ponekad iz sigurnih kuća vraćaju nasilnicima jer nemaju drugog izbora. U BiH ima devet sigurnih kuća kapaciteta oko 350 kreveta, a u njihovo finansiranje uključile su se i vlade entiteta.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Christine McNab kazala je da su žene pola svijeta, ali da nemaju pristup polovini svjetskih resursa. Tako je i u BiH jedan od izazova taj što žene nemaju jednak pristup plaćenim poslovima i ograničene su na tržištu rada. Ona smatra da je to lako izmijeniti obavezom da svaki drugi uposlenik bude žena.

McNab je prenijela poruku generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, koji je pozvao na ujedinjavanje u borbi protiv nasilja nad ženama.

Navela je da nasilje ima različite oblike, od dizanja ruke na članove porodice do onoga što je posebno žalosno - nasilja nad ženama kao oružjem u ratu i sredstvom genocida. To se, istaknula je, desilo i u BiH.

  • Nasilje nad ženama je potpuno neprihvatljivo. Zajedno možemo prenijeti poruku da nema više nasilja i podržati organizacije koje rade na tome, kazala je McNab.

Sekretar Gender komisije Parlamentarne skupštine BiH Davorin Semenik najavio je da će se ove godine nastaviti rad na inicijativi za izmjenu Izbornog zakona BiH i Zakona o ravnopravnosti spolova BiH.

Sve lošiji rezultati o učešću žena u vlasti navode na odlučne mjere da bi se već na narednim općim izborima ostvarili rezultati na koje se BiH obavezala, kazao je Semenik.

U svijetu nema jedinstvenog pristupa borbi protiv nasilja nad ženama i svaka zemlja mora razviti svoju strategiju, upozorio je predsjedavajući UN Gender grupe za BiH Hjalmar Sigmarsson.

On je istaknuo da je važno što sve veći broj muškaraca govori protiv nasilja nad ženama, a i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je predložio inicijativu da sami muškarci osnuju svoju mrežu protiv nasilja nad ženama.