Anketa 'Save the children-a'
0

U BiH svaka nacija treba imati svoju školu!?

SRNA
Svaki četvrti učenik i svaki deseti nastavnik osnovnih i srednjih škola u BiH smatra da svaka nacija treba da ima svoju odvojenu školu, pokazalo je istraživanje organizacije 'Save the Children' o temi "Diskriminacija na nacionalnoj osnovi u školama u BiH".

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1 102 ispitanika, i to 852 učenika i 259 nastavnika.

"Za formiranje posebnih škola izjašnjava se svaki deseti učenik Bošnjak, svaki peti Srbin, svaki treći Hrvat i svaki dvadeseti iz reda ostalih. Svaki drugi Hrvat, svaki treći Bošnjak, svaki treći iz reda ostali i svaki peti Srbin zapažaju neke oblike diskriminacije u školi", navodi se u rezultatima istraživanja.

Koordinator globalne kampanje "Ispravimo budućnost kroz obrazovanje" u organizaciji 'Save the Children', Fatima Smajlović navela je da su se svaki sedmi nastavnik i svaki deseti učenik ponekad ili često našli u neprijatnoj situaciji jer ne pripadaju istoj naciji kao većina u sredini u kojoj žive ili rade, prenose sutrašnje "Nezavisne novine".

"Svaki osmi učenik često i redovno izbjegava aktivnosti sa učenicima drugih nacija, a svaki sedmi vrlo često ispoljava agresivno ponašanje prema učenicima koji pripadaju drugoj naciji", rekla je Smajlovićeva.

Ona je dodala da su više od 90 odsto učenika u BiH vjernici, ali da vjera i pol manje utiču na njihove stavove o diskriminaciji nego nacionalna i regionalna pripadnost.

"Među religioznim učenicima je svaki četvrti za odvojene škole, a svaki drugi protiv", precizirala je ona.

Smajlovićeva je rekla i da jedan dio ispitanih učenika smatra da je i porodica prepreka da se to stanje promijeni jer oni svoj nacionalizam prenose na djecu.

"Roditelji koje su učenici opisali kao autoritativnije često insistiraju kod djece da se ne druže sa djecom koja su druge nacionalnosti", navela je ona.

Uprkos ovakvim rezultatima, direktori škola tvrde da nema nikavih netrpeljivosti među učenicima i da je to vrijeme davno prošlo.

Sociolog Slavo Kukić ocijenio je da su ovakvi podaci logični ako se uzme u obzir ono šta se u BiH događalo posljednjih 20 godina.

"Istraživanje koje je prije nekoliko godina proveo Filozofski fakultet iz Banjaluke o sistemu vrijednosti mladih između 18 i 28 godina u BiH pokazalo je da je kod njih etnička distanca veća nego kod ljudi starije životne dobi", rekao je Kukić.