BiH
0

U BiH se vratilo milion i osam hiljada izbjeglica

NINA
Prema podacima Visoke komisije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), u Bosnu i Hercegovinu se vratilo 1,008.000 izbjeglica, a ima ih još 186.000 koji čekaju povratak u svoje domove, saopšteno je danas povodom Međunarodnog dana izbjeglica.

U BiH ima i oko 12.000 izbjeglica, uglavnom iz susjednih zemalja - Hrvatske i Srbije i Crne Gore, odnosno s Kosova.

U proteklom ratu, više od polovine stanovnika BiH bilo je raseljeno, a 10 godina od završetka rata proces povratka nije završen.

U UNHCR smatraju da je proces povrataka uspješan. U bosanskohercegovačkom Savezu prognanih i raseljenih, međutim, ne podržavaju taj stav, jer smatraju da je tek trećina raseljenih trenutno u svojim domovima, dok su ostali samo povratili stanove i imanja.

Oni ukazuju na činjenicu da povratnici teško ostvaraju svoja ljudska prava i da se nije na vrijeme razmišljalo o održivom povratku, odnosno onom u kojem bi se povratniku omogućilo i zaposlenje, odnosno osnovni uslovi za život.

Vlasti u BiH i međunarodna zajednica u ovoj godini planiraju utrošiti oko 200 miliona konvertibilnih maraka u proces povratka, najavio je ministar za ljudska prava i izbjeglice Mirsad Kebo.