Deset godina uspješnog rada PROI
0

U BiH registrirano 170 slučajeva HIV-a, 109 oboljelih od side

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Udruženje PROI iz Sarajeva već punu deceniju uspješno provodi akcije i programe usmjerene ka jačanju svijesti, prevenciji i sprječavanju štetnih posljedica rizičnog ponašanja u oblasti HIV/AIDS-a, droge i seksualnih radnika.

U povodu obilježavanja 10 godišnjice rada te 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a u, Sarajevu je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen i novi projekt koji PROI provodi uz podršku Ureda za javne poslove Ambasade SAD-a u BiH. Riječ je o projektu "Prenatalno zdravlje i HIV".

Projekt će trajati osam mjeseci, a uključivat će trening za ginekologe radi educiranja i naglašavanja važnosti prvog kontakta između trudnice i ginekologa. PROI će distribuirati edukativne postere i brošure vezane za testiranje trudnica na HIV.

"U BiH tek nešto manje od četiri posto trudnica ide na testiranja. Rano otkrivanje HIV-a može spriječiti vertikalnu transmisiju virusa s majke na dijete i trudnica s HIV-om može roditi potpuno zdravo dijete", istakao je predsjednik PROI-a Samir Ibišević.

Predstavnici PROI-a podsjetili su prisutne na aktivnosti koje su proveli u proteklih 10 godina te istakli da je putem različitih oblika savjetovanja, terapijskih zajednica te programa smanjenja štete prošlo više od 2.000 osoba bilo da je riječ o injekcionim korisnicima droga, osobama pozitivniom na HIV/AIDS, ovisnika o alkoholu i kocki te seksualnih radnika.

"Ono što mi pokušavamo jeste smanjiti štetne posljedice rizičnog ponašanja podjelom sterilnog materijala i kondoma. U tome nam pomaže mreža terenskih radnika sastavljena od bivših ili sadašnjih injekcionih korisnika droga i seksualnih radnika", kazala je pedagogica Udruženja PROI Belma Lepir-Cviko.

PROI organizira i edukativne treninge, a raspolaže i s terapijskom zajednicom koja se nalazi u općini Kakanj.

"U terapijskoj zajednici mi ne liječimo ovisnosti već radimo na mijenjanu ponašanja ovisnika. Koliko smo uspješni pokazuje i podatak da se čak 80 posto dosadašnjih rezidenata terapijske zajednice nalazi u apstinencijskoj fazi", pojasnila je psihologinja PROI-a Andrea Kurtović.

Rizičnim grupama PROI najčešće prilazi posredstvom njihovih vršnjaka te u tom procesu nailazi na dvije osnovne predrasude.

Po istraživanjima koje je ovo udruženje provelo osnovne predrasude su: "to se meni ne može desiti" i "kako će okolina reagirati ako sazna da sam pozitivan na HIV/AIDS".

"Mi smo tu da objasnimo da je testiranje na HIV/AIDS ili hepatitis C kojim je zaraženo 53 posto injekcionih korisnika droga potpuno anonimno. Postoji niz udruženja i organizacija koje će osobama koje su pozitivne na jedan od ova dva virusa pomoći u bilo kojem segmentu njihovog života, od socijalnih potreba pa nadalje", pojasnili su predstavnici PROI-a.

U BiH je prvi slučaj HIV-a registriran 1986. U BiH danas ima 170 registriranih slučajeva HIV-a. Od ovog broja 109 ih je razvilo AIDS.