Njemačka štampa
0

U BiH raste politička napetost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pregovori na Butmiru su pokušaj da se Bosna i Hercegovina izvede iz političke pat-pozicije u kojoj se trenutno nalazi, smatraju neki njemački mediji, koji navode kako je to i posljednja šansa sadašnje generacije političara u BiH, prenosi u srijedu Deutsche Welle.

List Neue Zürcher Zeitung donosi članak pod nazivom "Novi početak u BiH", u kojem se pojašnjavaju pozicije pojedinih strana u pregovorima.

"Jedan od malobrojnih zajedničkih ciljeva političara u BiH je pristup Evropskoj uniji. Stoga se za pregovaračkim stolom na Butmiru nalazi i povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn. On je ove pregovore označio kao posljednju šansu sadašnje generacije političara da svoju zemlju izvedu na put evropskih integracija. Evropska komisija je u svom nedavno objavljenom izvještaju oštro kritizirala pogoršanje političke klime u BiH. Jasno je stavljeno do znanja da se ova država može nadati kandidaturi za članstvo u EU-u samo ako ispuni sve kriterije za ukidanje funkcije visokog predstavnika“, piše Neue Zürcher Zeitung.

„Da je saradnja političara u BiH moguća ako imaju zajednički cilj, pokazao je primjer ispunjavanja uvjeta za bezvizni režim. Nakon šoka zbog negativnog izvještaja Evropske komisije, sredinom jula se u BiH ubrzao tempo reformi koje su bile preduvjet za ukidanje šengenskih viza. Ipak, za razliku od ustavnih reformi koje su sada na stolu, radilo se samo o ispunjenju različitih tehničkih preduvjeta", navodi Neue Zürcher Zeitung.

Frankfurter Allgemeine Zeitung u srijedu donosi intervju s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom. Intervju nosi ne baš optimističan naslov "Raste politička napetost". Inzko ne smatra da se pregovori na Butmiru mogu nazvati "Dayton II".

On navodi kako bi za nešto što se zove "Dayton II" morale da se provedu velike, opsežne reforme, što nije tema razgovora na Butmiru. Inzko tvrdi da su reforme o kojima se sada pregovara mali koraci koji bi trebalo da iniciraju nadu i optimizam.

On je rekao kako je stanje u BiH sada mnogo bolje nego 1996., ali da je politička napetost u zemlji najveća u posljednje tri godine. Govorio je i o pozicijama premijera Republike srpske Milorada Dodika.

"Milorad Dodik ima veliku političku odgovornost. On posjeduje veliki talent, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu. Kada bi do izražaja došle njegove pozitivne strane, onda bi on čak mogao biti i lokomotiva koja bi cijelu regiju vukla u pravcu EU-a. Nažalost, on ima i tamnu stranu koja dolazi do izražaja na verbalnom polju. To otežava dijalog i napredak. Ne posežem rado za bonskim ovlastima, ali ako budu ugrožene institucije Daytona i dostignuća u proteklih 14 godina, onda međunarodna zajednica mora reagirati", izjavio je Inzko.

Visoki predstavnik smatra da će budući specijalni izaslanik EU-a u BiH imati manje ovlasti od njega, ali istovremeno dodaje: "Sigurno da će i dalje postojati instrumenti koji će omogućiti monitoring provođenja Dejtonskog sporazuma. Jer, čak i kada OHR ode, Dayton ostaje na snazi. Specijalni izaslanik EU-a ostaje kao sudija koji će odlučivati u sporovima između političkih stranaka. Možda će raspolagati i nekim manjim mogućnostima za sankcije koje bi uključivale ukidanje podrške općinama koje ne sarađuju, ukidanje viza pojedinim političarima, ili zamrzavanje njihove imovine u inozemstvu."