Freedom House 2008.
0

U BiH primijećen "pad demokratskih sloboda"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Američka organizacija Freedom House objavila je izvještaj o stanju demokratije u bivšim komunističkim državama istočne Evrope i srednje Azije navodeći da je u 18 od 29 tih država zabilježeno nazadovanje u demokratskom razvoju.

Vlasti sve češće ograničavaju građanska prava a nezavisnost sudstva sve je slabija, navodi se u izvještaju ove nevladine organizacije, sa sjedištem u Washingtonu, koja prati demokratski razvoj širom svijeta.

Za Rusiju Freedom House kaže da je ta zemlja "konsolidirala svoj autoritarni režim". Posebno se kritiziraju predsjednički izbori na kojima je bez značajnije konkurencije prevladao izabranik Vladimira Putina – Dmitrij Medvedev.

Prodemokratske revolucije u Kirgistanu, Gruziji i Ukrajini su nakon izvjesnog vremena počele gubiti zamah te su manje-više iznevjerile obećanja u vezi s reformama sistema, kaže se u izvještaju.

Rijetka "svijetla tačka" postkomunizma je – prema organizaciji Freedom House – Kosovo, gdje su Ujedinjeni narodi lokalnim vlastima predali većinu upravnih ovlasti, prenijela je VoA.

Direktor odjela Freedom Housea za Evropu Vladimir Shkolnikov izjavio je da će s pogoršanjem ekonomske situacije vlade u mnogim bivšim komunističkim zemljama vjerojatno pojačati represiju, a ignorirati započete reforme.

Prenoseći izvještaj Freedom Housea, Radio Slobodna Evropa navodi kako je u izvještaju ocijenjeno da je demokratski razvoj u Srbiji, kao i u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji stabilan, dok je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini "primijećen pad demokratskih sloboda".

U izvještaju se navodi i da se još jednom pokazalo da su novinari najugroženija profesija, od Hrvatske do Uzbekistana, kao i da vlade tih država potresaju skandali vezani za korupciju, naročito u Bugarskoj, kao i ubistva i napadi na predstavnike medija u Hrvatskoj.

Freedom House ocjenjuje i da je BiH podijeljena nacionalnim politikama vladajućih elita, a da je Crna Gora prošla kroz period bojkota parlamenta, dok su ukrajinski čelnici pokazali potpuno odsustvo političke odgovornosti.

U izveštaju se ukazuje i na probleme između Srbije i Kosova nakon proglašenja nezavisnosti.

"Nove članice Evropske unije stagnirale su u provođenju reformi, a posebno zabrinjava slabljenje civilnog sektora", dodaje se u izvještaju.