BiH
0

U BiH postoji blizu 50 podijeljenih škola

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U BiH trenutno postoji oko pedeset obrazovnih ustanova koje rade po principu ''dvije škole pod jednim krovom'', a do sada su se administrativno i pravno objedinile samo tri škole u Zeničko-dobojskom kantonu, te škola u Mostaru.

Većina osnovnih i srednjih škola u Srednjobosanskom i Hercegovačkoneretvanskom kantonu je podijeljena, pa mališani hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, iako idu u istu zgradu, ulaze na zasebne ulaze u školu, prenosi Radio "Slobodna Evropa".

Jedan od primjera takvih škola jeste i bugojanska Gimnazija. Direktor bošnjačkog dijela te škole Mesud Šečić kaže da je bugojanskim gimanzijalcima jedino krov zajednički.

''Svi su učenici smješteni u jednoj zgradi, jedni učenici imaju jedne nastavnike, drugi učenici imaju druge nastavnike, i osim zajedničkog krova, da tako kažem, ostalo nemaju ništa zajedničko. Koliko će to trajati, ne znam. To je u svakom slučaju jedna neobična škola. Ne znam da ima u svijetu takvih škola'', rekao je Šečić. 

Delegat HDZ-a BiH u parlamentu BiH Ivo Miro Jović svjestan je da je takvih škola najviše u opštinama gdje je većinsko stanovništvo hrvatske nacionalnosti i ističe da ne vidi problem u razdvojenosti djece od prvih školskih dana, dok zastupnik SDP BiH u federalnom Parlamentu Damir Mašić smatra da vladajućim političkim strukturama odgovara postojanje ovakvih škola i da je došlo vrijeme da se stane u kraj segregaciji djece.

Škole su se pretvorile u sredstva za razdvajanje tri konstitutivna naroda, rekla je portparol OEBS-a Mersiha Čaušević-Podžić, koja podsjeća da se BiH, kada je postala članica Savjeta Evrope, obavezala na prestanak segregacije u školama, jer njihovo postojanje predstavlja kršenje vladavine prava.	

Izvještaj radne grupe za analizu fenomena dviju škola pod jednim krovom trebalo bi da se nađe pred federalnim Parlamentom krajem januara, za kada je zakazana sjednica.