BiH
0

U BiH postoje dva potenicijalna naftna polja

NINA
Predstavnici Naftne industrije Republike Srpske posjetili su proteklih dana Energoinvest i od rukovodstva firme tražili neposredno pred rat završenu Studiju o mogućnosti eksploatacije nafte u BiH, donosi Dnevni avaz.

Prema Studiji, koju je početkom 1992. uradila američka korporacija "Amoco", u našoj zemlji postoje dva potencijalna velika naftna polja čija bi eksploatacija bila moguća i komercijalno isplativa.

Kako piše Dnevni avaz, prvo naftno polje je u užoj regiji Tuzle, čiji se kapacitet procjenjuje na 50 miliona tona sirove nafte. Prema procjenama stručnjaka, to izvorište podmirilo bi potrebe jedne rafinerije u BiH za najmanje desetak godina. Drugo je u Hercegovini, u neposrednoj blizini Drežnice, s procijenjenim kapacitetom od 500 miliona tona.

U Energoinvestu su rekli, piše Avaz, da je završna Studija pohranjena u njihovu sefu. Neposredno pred početak rata u BiH, korporacija Amoco radila je geološko istraživanje mogućnosti eksploatacije nafte. Većina dokumentacije danas se nalazi u Rafineriji nafte Bosanski Brod. No, završni izveštaj Studije dostavljen je sarajevskom Energoinvestu koji je naručio njenu izradu.

Predstavnici Naftne industrije RS-a prvo su tražili Studiju od korporacije Amoco i , kako piše Dnevni avaz, rečeno im je da je Energoinvest naručio i platio istraživanje, te da jedino od predstavnika te kompanije mogu dobiti izveštaj, ali je menadžment Energoinvesta ne želi nikome ustupiti, jer ocjenjuje da je iznimno bitna za cijelu zemlju.

"Država treba dati koncesiju nekoj naftnoj korporaciji jer mi nismo ni tehnički niti financijski osposobljeni da pokrenemo eksploataciju nafte na ovim lokacijama. Mislimo da bi to trebala preuzeti država BiH i koncesijom dati cijeli projekt nekoj globalnoj naftnoj korporaciji", izjavio je izvor Dnevnog avaza iz Energoinvesta.