BiH
0

U BiH ozbiljna politička kriza zbog zastoja u reformama i ekstremnih političkih stavova

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling ocijenio je danas kako situacija u BiH koju karakteriziraju zastoj u reformama, sve veće nepovjerenje među političarima, ekstremni politički stavovi i neodgovorna retorika stranačkih lidera, ukazuje na postojanje ozbilje političke krize u zemlji.

Schwarz-Schilling je u svom posljednjem obraćanju državnim poslanicima i delegatima upozorio kako su blokiranje puta BiH prema Evropi i stalno nepovjerenje i nezadovoljstvo javnosti osnovne posljedice ove političke krize.

On je stoga pozvao političare da konačno preuzmu odgovornost za budućnost zemlje tako što će krenuti naprijed s programom ključnih reformi koje će zemlju približiti evroatlantskim integracijama.

"Ovoj zemlji trebaju praktična rješenja i konkretne mjere. Potrebno je da prevagne razum, a ne emocije", kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU koji ovu dužnost napušta 30. juna.

Istaknuo je kako od njegovog posljednjeg obraćanja državnom parlamentu nije ostvaren značajan napredak ni u jednoj od ključnih reformi i to zbog neodgovornog ponašanja političara.

Stoga je naglasio potrebu ostvarivanja napretka posebno na planu reforme policije i donošenju ključnih zakona u oblasti obrazovanja, ekonomije, javnog sistema emitiranja, a ukazao je i na potrebu stvaranja odgovarajućeg okruženja za razgovor o reformi ustava.

"Pomaci BiH prema evroatlantskim integracijama bit će određeni njenim sopstvenim postignućima i o tome neće odlučivati vanjski faktori", naglasio je Schwarz-Schilling u svom oproštajnom obraćanju državnom parlamentu.