Dodik-Lavrov
0

U BiH ostvaren značajan napredak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovarali su danas u Moskvi o političkoj situaciji u BiH i regionu, te konstatovali da je u BiH, u proteklom periodu, ostvaren značajan napredak.

Zaključeno je da je neophodno ubrzati proces potpunog prenošenja odgovornosti na domaće političke strukture, i u tom smislu, podržana je brza transformacija OHR-a u ured specijalnog predstavnika Evropske unije, saopćeno je iz Vlade RS-a.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji između privrednih subjekata iz RS-a i Ruske Federacije, prilikom čega je pozdravljena uspješna realizacija projekta privatizacije naftne industrije RS-a te izraženo uvjerenje da će međusobna saradnja biti proširena i na druge značajne projekte.

Također, razgovarano je i o pitanju dugovanja između BiH i Ruske Federacije.

Dodik je istakao da je RS u potpunosti spremna da se ovo pitanje riješi u što kraćem roku da ne bi opterećivalo razvoj dobrih odnosa između Ruske Federacije i RS-a i BiH u cjelini.

Predsjednik Vlade RS-a danas je u Moskvi razgovarao i s vladikom Kirilom Smoleskim, koji, do izbora novog, obavlja dužnost patrijarha moskovskog i sve Rusije.