BiH
0

U BiH opala zaštita vjerskih prava

FENA
Američka vlada izdala je godišnji izvještaj o vjerskim slobodama u svijetu, u kojem, između ostalog, stoji da u BiH lokalne vlasti ponekad ograničavaju prava na prakticiranje vjere grupama koje su manjina na određenom lokalitetu.

U BiH je zaštita vjerskih prava od vlade u posljednjoj godini dana ponešto opala, posebno tokom političkih kampanja pred oktobarske izbore prošle godine, a zbog selektivnog provođenja zakona i pravila i indiferentnosti nekih vladinih zvaničnika, prenosi State Department.

No, pri kraju vremenskog perioda koji pokriva ovaj izvještaj, bh. vlada je započela s provođenjem državnog zakona o vjerskim slobodama kako bi se zaštitila prava vjerskih zajednica, i stvorio državni inventar kojim se omogućava zadobijanje pravnog statusa vjerskim zajednicama.

Međutim, u principu, diskriminacija vjerskih manjina se nastavlja u svim dijelovima BiH, a u nekim dijelovima BiH lokalni vjerski lideri, ali i političari doprinose netoleranciji, i pojačavaju nacionalizam putem izjava, i vjerskih okupljanja, prenio je Glas Amerike.

Vjerske slobode u Iraku doživjele su veliki korak nazad zbog rata u toj zemlji, navodi State Department i dodaje da pobunjeničko nasilje u Iraku i dalje onemogućava Iračane svake vjere da svoju religiju i prakticiraju.

Ambasador State Departmenta za vjerske slobode John Hanford kaže: Stvarni problem je sektaško nasilje, koje možda i nije fokusirano na vjeru, ali istovremeno ima krupne negativne posljedice na prakticiranje vjere.

U izvještaju se podvlače kršenja vjerskih sloboda u nemuslimanskim zemljama - prvenstveno u Kini, zatim u Iranu, gdje stanje vjerskih sloboda Hanford naziva izuzetno teškim.

Državna tajnica Condoleezza Rice kaže da izvještaj naglašava potrebu da se svijet bori protiv ideologije mržnje i netolerancije:

”Podsjećajući se još jednom na tragediju od 11 septembra, podsjećamo se i na istinsku važnost ovog izvještaja, i potvrđujemo da ćemo nastaviti osvjetljavati mjesta na kojima su ljudi izloženi vladinoj cenzuri, međusobnoj netrpeljivosti, diskriminaciji i nasilju - zbog svojih uvjerenja i vjere.“

Izvještaj State Departmenta izlazi u vrijeme Ramazana, te jevrejskih blagdana. Izvještaj također dolazi kao prethodnica objavi godišnje crne liste američke vlade, kojom se identificiraju zemlje koje vrše represiju nad građanima, i za koje se planira uvođenje sankcija.