URDAS
0

U BiH oko 22.000 autističnih osoba

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U organizaciji Udruženja roditelja djece i osoba u autističnom spektru (URDAS) pokrenut je projekt "Autizam danas".

Projekt je međunarodnog karaktera, a realizira se uz podršku Međunarodne grupe za patologiju govora, kabineta predsjednice FBiH, Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a, JU "Djeca Sarajeva" i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Cilj projekta je podizanje javne svijesti o djeci u autističnom spektru te edukacija kadrova (logopeda, defektologa, psihologa i ostalih zdravstvenih radnika) i onih koji se bave obrazovanjem djece.

Nakon završetka konferencije i seminara u okviru projekta u vrtiću "Dunje" na Otoci bit će organizirana radionica za osmoro djece od tri do pet godina i za njihove roditelje koja će trajati sedam dana.

"Cilj nam je poslije edukacije zaposliti stručnjaka i osigurati učionice za autističnu djecu. Tako ćemo osigurati osnovne preduvjete za njihov dostojanstven i ispunjen život", kazala je Sanja Radišić, uime Udruženja URDAS.

Inače u BiH postoji samo dijagnostika za autistične osobe u Sarajevu i Banjoj Luci, dok tretmana i rehabilitacije nema.

"Roditelji sami pokušavaju osigurati neke aktivnosti i tretman za djecu", kazala je Radišić.

Ne postoji jedinstvena baza podataka o broju autističnih osoba u BiH, ali prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije taj broj iznosi oko 22.000.