Nezvanični podaci
0

U BiH oko 1.600 žena boluje od karcinoma dojke

SRNA
U BiH je oko 1.600 žena oboljelo od karcinoma dojke, nezvanični su podaci medicinskih stručnjaka.

Regionalni direktor "Programa osnaživanja zdravlja žena" Nela Hasić rekla je Srni da je potrebno raditi na povezivanju medicinskih stručnjaka, nevladinih organizacija i institucija vlasti, jer ova tri sektora samo zajedno mogu mijenjati stvari.

Ona je rekla da je cilj Regionalne konferencije o karcinomu dojke, koja je danas počela u Sarajevu, da se razmijene mišljenja i iskustva i razgovara o tome kako unaprijediti status žene oboljele od karcinoma dojke, dijagnostiku, tretmane, te psiho-socijalnu podršku.

Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Milan Latinović kaže da se u RS pokreću aktivnosti u nekoliko pravaca u vezi sa opremanjem bolnica i osposobljavanjem zdravstvenih ustanova, kao i edukacija ljudi da bi odgovorili savremenim potrebama.

Podsjetivši da Dom zdravlja u Bijeljini ima pokretni mamograf, Latinović je naveo da se završava projekat nabavke još četiri mamografa koji će biti raspoređeni u Prijedoru, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Trebinju da bi se napravila regionalna mreža i da ih imaju sve bolnice kako bi obezbijedili preduslove za ranu dijagnostiku i otkrivanje raka dojka.

Latinović napominje da je za oboljele od karcinoma dojke bitno obezbjeđivanje lijekova i istakao da se citostatici u RS već pet godina nabavljaju putem centralnog tendera.

"Fond zdravstvenog osiguranja nabavlja najpotrebnije citostatike koji se nalaze na pozitivnoj listi i to je značajan preduslov da pacijenti imaju adekvatnu terapiju", rekao je Latinović.
Institut za zaštitru zdravlja RS, podsjeća on, od 2002. godine vodi registar malignih bolesti i priprema se da izda pregled petogodišnjeg kretanja malignih bolesti u RS i dodaje da resorno Ministarstvo provodi niz programa u oblasti promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Ministar zdravstva Federacije BiH Safet Omerović istakao je da je u FBiH u toku projekat rane detekcije karcinoma dojke za šta je Vlada izdvojila milion KM.

Omerović je naglasio da svi kantoni imaju dovoljan broj mamografa radi otkrivanja bolesti u ranoj fazi, što je najbitnije u toku daljeg liječenja. 

Dvodnevnom skupu prisustvuju medicinski stručnjaci, predstavnici nevladinog sektora i institucija vlasti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH.