Komšić primio Jonesa
0

"U BiH od prošle godine nema pomaka"

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stuarta Jonesa. Na današnjem sastanku razgovaralo se o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, budućnosti zemlje, njenom euroatlanskom putu, te kako u tome mogu pomoći Sjedinjene Američke Države.

Situacija u Bosni i Hercegovini nije dobra, ocjena je zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stuarta Jonesa.

Sjedinjene Američke Države pozitivnim ocjenjuju dogovor o ustavnom amandmanu, ali su zabrinute za izostanak ostalih uslova potrebnih za približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, kazao je Jones i dodao da u Bosni i Hercegovini nije bilo pomaka od njegove prethodne posjete u ljeto prošle godine. Naglasio je kako su Sjedinjene Američke Države zabrinute retorikom pojedinih državnika, te pitanjima državne i vojne imovine.

Interesovalo ga je na koji način član Predsjedništva BiH Željko Komšić vidi izlaz iz postojećeg stanja u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina i kakvu, zapravo, podršku Sjedinjenih Američkih Država očekuje naša država.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao kako su nerad, kriminal i nacionalizam osnovni problemi ove zemlje. Dodao je kako je Bosna i Hercegovina imala priliku da usvoji "aprilski paket" i da stvari krenu sasvim drugim tokom.
Bilo je riječi i o tranziciji Ureda viskog predstavnika u BiH, kojom prilikom je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jones rekao kako su Sjedinjene Američke Države u konsultacijama sa Evropskom unijom u pogledu kandidata i izrazio nadu da će ovo pitanje biti riješeno u toku ove sedmice.

Govoreći o dogovoru iz Pruda, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Jones je kazao da je, iako nema supstance, sam proces pregovaranja jako bitan.

"Sam proces pregovaranja bez ikakvog sadržaja zapravo ništa ne znači i ja jednostavno ne vjerujem u Prudski dogovor", kazao je član državnoga Predsjedništva Komšić dodavši kako je, umjesto da stvori barem neki privid pozitivne atmosfere u zemlji, ovaj sporazum zapravo samo radikalizirao stvari.

Komšić je dodao kako je Bosni i Hercegovini neophodan novi Ustav i da on lično ne bi pristao ni na što manje od poboljšanog “aprilskog paketa” ustavnih amandmana. Kazao je kako očekuje da ljudi u ovoj zemlji konačno kažu dosta, da počnu misliti svojom glavom, jer suštinu promjena u zemlji može iznijeti samo ovaj narod.
Komšić je kazao kako očekuje dalji angažman Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i dodao da većina običnog bosanskohercegovačkog naroda u Sjedinjenim Državama vidi saveznika i prijatelja, stoji u saopštenju iz Ureda za odnose s javnošću.