BiH
0

FOTO / U BiH od 1986. do danas 196 zaraženih od HIV-a

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U BiH je od 1986. godine, kada je registrovan prvi slučaj HIV-a, do danas evidentirano 196 ljudi zaraženo ovim virusom, od kojih 69 u Republici Srpskoj, rekla je danas nacionalni koordinator za prevenciju HIV-a u RS Stela Stojisavljević.

"Najčešći način prenosa HIV-a je heteroseksualnim putem, zatim homoseksualnim, dok se sve rjeđe prenosi putem injekcija kod narkomana, a putem transfuzije krvi više nema zabilježen nijedan slučaj", rekla je Stojisavljević u Domu zdravlja Bijeljina na edukativnom treningu zdravstvenih radnika na temu "HIV/AIDS stigma i diskriminacija".

Stojisavljević, koja je i ljekar u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, rekla je da je ovaj trening organizovan radi podizanja znanja i svijesti zdravstvenih radnika o pacijentima zaraženim HIV-om.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Trening smo organizovali jer nismo bili zadovoljni rezultatima istraživanja koje je sproveo Institut za javno zdravstvo RS, jer u zdravstvenom sektoru stepen stigme i diskriminacije prema osobama sa HIV-om mora biti sveden na nulu, a mi smo dobili podatak da još ima zdravstvenih radnika koji pružaju otpor prema pacijentima sa ovim virusom", rekla je Stojisavljević.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Zlatko Maksimović rekao je da je trening "HIV/AIDS stigma i diskriminacija" još jedan u nizu edukativnih predavanja koja omogućavaju da zdravstveni radnici upotpune svoje znanje iz različitih oblasti.

Trening "HIV/AIDS stigma i diskriminacija" organizovao je Dom zdravlja Bijeljina u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i Centrom za socijalni rad Bijeljina.