BiH
0

U BiH od 1. jula primjena Zakona o akcizama

FENA
U Bosni i Hercegovini 1. jula počinje primjena novog Zakona o akcizama.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) Ratko Kovačević izjavio je Feni da su, skladu s novim Zakonom o akcizama i Pravilnikom o primjeni zakona o akcizama, obveznici koji se bave prometom akciznih proizvoda u našoj zemlji dužni na dan početka primjene Zakona izvršiti popis zaliha akciznih proizvoda, obračunati akcizu po novim stopama, te u roku od sedam dana od dana izvršenog popisa dostaviti Upravi za indirektno oporezivanje popisne liste.

„Razliku akcize dužni su uplatiti u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi u Upravu za indirektno oporezivanje“, naglasio je Kovačević.

Popisne liste trebaju sadržavati sljedeće podatke: vrsta akciznog proizvoda, količina, akciza obračunata prema ranije važećim propisima, akciza obračunata u skladu s novim Zakonom o akcizama, razlika akcize za uplatu (d-c).

Kovačević je napomenuo da su porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom derivata nafte dužni dostaviti popisnu listu s obračunatom putarinom za izgradnju autoputeva od 0,10 KM po jednom litru proizvoda.

Kada su u pitanju duhanske prerađevine, porezni obveznici i druge osobe koji se bave prometom duhanskih prerađevina, dostavljaju popisne liste koje sadržavaju sljedeće podatke: vrsta duhanske prerađevine, količina, stara maloprodajna cijena, stara maloprodajna vrijednost (b x c), PDV sadržan u maloprodajnoj vrijednosti, vrijednost bez PDV-a (d-e), akciza obračunata prema ranije važećim propisima, nova maloprodajna cijena, nova maloprodajna vrijednost (b x h), proporcionalna akciza (42 posto), posebna akciza (b x 0,15 KM), ukupni iznos akcize (j + k), te razlika akcize za uplatu (l - g).

„Količina se upisuje kao broj pakovanja cigareta od 20 komada. Za pakovanja koja su različita od prethodno spomenutog, količina se utvrđuje srazmjerno broju komada u pakovanju“, pojasnio je Kovačević.

Napomenuo je i duhanske prerađevine navedene u popisnim listama mogu se prometovati najduže šest mjeseci od dana početka primjene Zakona.

Portparol UIOBiH je u izjavi Feni pojasnio i novi način uvoza duhanskih prerađevina obilježenih s poreznim markicama.

„U slučajevima kada su duhanske prerađevine obilježene s poreznim markicama koje su iznesene iz carinskog područja Bosne i Hercegovine prije stupanja na snagu Zakona, iste se mogu uvesti u roku od 30 dana od dana početka primjene novog Zakona o akcizama“, navodi Kovačević.

Pri uvozu ovih duhanskih prerađevina vrši se obračun i naplata razlike akcize na način da se iznos obračunate akcize prema odredbama novog Zakona umanji za iznos već obračunate i uplaćene akcize prema ranije važećim propisima.

Također, duhanske prerađevine koje su uvezene na ovaj način mogu se prometovati najduže šest mjeseci od dana početka primjene novog Zakona o akcizama.

Primjenom novog Zakona mijenja se i obračun i plaćanje akcize na zatečene zalihe.

I u ovom slučaju porezni obveznici i druge osobe dužni su razliku obračunate akcize uplatiti u roku od deset dana od dana dostavljanja popisnih lista Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Plaćanje obračunate akcize vrši se u skladu s propisima koji uređuju način plaćanja indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje UIO.

„Razlika akcize podrazumijeva iznos koji obveznik utvrđuje na način da iznos obračunate akcize prema odredbama novog Zakona umanji za iznos već obračunate i uplaćene akcize prema ranije važećim propisima“, naglasio je Kovačević.

I porezni obveznici i druge osobe koja sa bave prometom kafe, dužni su da za svaku vrstu kafe popisane na zalihama, obračunaju akcizu u iznosima propisanim novim Zakona o akcizama i razliku između obračunate akcize i akcize uplaćene prema ranije važećim propisima, uplate u roku 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Od 1. jula uvodi se i obračun i plaćanje putarine na zalihe naftnih derivata.

Tako su porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom derivata nafte dužni da putarinu za izgradnju autoputeva od 0,10 KM obračunaju na zatečene zalihe utvrđene u popisnim listama na dan početka primjene Zakona o akcizama i obračunati iznos uplate u roku od deset dana od dana dostavljanja popisnih lista UIO.

Plaćanje putarine za izgradnju autoputeva vrši se u skladu s propisima koji uređuju način plaćanja indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje UIO.

Kada je u pitanju plaćanje akcize i/ili putarine kod domaćih proizvođača akciznih proizvoda, Kovačević je za Fenu pojasnio da će oni vršiti uplatu obračunate akcize i/ili putarine na zatečene zalihe prilikom prometa istih proizvoda, u skladu s propisima koji uređuju način plaćanja indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje UIO.