BiH
1

U BiH nije uvezena sporna Rial tuna

SRNA
Kompanija Konzum Sarajevo obavijestila je Agenciju za bezbjednost hrane BiH da na tržište BiH nije uvezena sporna tunjevina Rial koja je zbog nedozvoljenih količina histamina povučena sa hrvatskog tržišta.

Riječ je o proizvodu Rial - tuna komadi u salamuri, u pakovanju od 160 grama, čiji je rok upotrebe do oktobra 2015. godine.

Agencija za bezbjednost hrane BiH saopštila je da je radi osiguravanja visokog nivoa zaštite potrošača u BiH dostavila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, te Brčko distrikta da preduzmu mjere pojačane kontrole i provjere prisustva ovog proizvoda na tržištu BiH.

U saopštenju je navedeno da je histamin nastaje zbog nepravilnog skladištenja ove robe na povišenoj temperaturi, te da konzumiranjem hrane koja sadrži male količine histamina ne dolazi do ozbiljnih zdravstvenih problema, dok u velikim količinama histamin može biti toksičan.

Agencija podsjeća da u kontinuitetu prati sva zbivanja što se tiče bezbjednosti hrane, kako u BiH, tako i u okruženju, te u saradnji sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama preduzima odgovarajuće mjere radi zaštite zdravlja i interesa potrošača.