Sulejman Tihić
0

"U BiH nema spremnosti za otvaranje teških pitanja"

SRNA
Sulejman Tihić (Foto: Fotoservis)
Sulejman Tihić (Foto: Fotoservis)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ocijenio je da u javnosti nema spremnosti da se sada otvaraju neka teška pitanja u BiH, poput imovine i popisa stanovništva.

On je rekao da su razgovori stranačkih lidera uglavnom svedeni na telefonske razgovore, jer je u BiH takva atmosfera u izbornoj godini da se obeshrabruju ozbiljni politički razgovori.

"Svaki napredak je proglašavan nekakvom manom, kao izdaja, prodaja nekih interesa, podjela i kakve ne sve gluposti", rekao je Tihić za "Dnevni list".

Osvrćući se na rad Predsjedništva BiH, Tihić je rekao da je u posljednje četiri godine u toj instituciji period zastoja, ocijenivši da je najlakše davati populističke izjave i ne rješavati probleme.

"Svako radi onako kako misli da je najbolje, tako da u tom smislu gledam i na poteze (predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa) Silajdžića u Londonu, Mostaru ili u Istanbulu. Sigurno je da deklaracija iz Istanbula ima svoj značaj, ali ne onako kako se predstavlja - kao nešto historijski", rekao je Tihić.

On je dodao da je svakako greška što Silajdžić nije konsultovao ostale članove Predsjedništva BiH, pa je sada došlo do unutrašnjeg problema.