Besim Duraković
0

'U BiH nema prevencije svinjske gripe'

SRNA
Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla Besim Duraković upozorio je da nema apsolutno nikakvih poteza u vezi sa prevencijom nove gripe

"To je sramno jer se u državi niko nije ni nasekirao zbog toga. Imam nezvaničnu informaciju da je u Hrvatskoj pet oboljelih, ali nije inspekcija ta koja treba da govori o tome. Nama neko treba dati zeleno svjetlo da izađemo na teren. Mi čekamo, kao da se ništa u svijetu ne događa", rekao je Duraković za "Nezavisne novine".

Govoreći o širenju bruceloze u Tuzlanskom kantonu, gdje je samo za tri mjeseca bilo 17 oboljelih, on je naveo da problema ima i kad je u pitanju dostavljanje informacija u vezi sa tom bolešću.

"U nekim segmentima pojedincima odgovara da je inspekcija neinformisana i da su joj vezane ruke. Nažalost, od novinara smo saznali za posljednje slučajeve oboljelih od bruceloze, a sve informacije bismo trebali dobiti od Veterinarske stanice, higijensko-epidemioloških službi i UKC Tuzla. Zabrinjavajuće je da ta informacija nikog nije zainteresovala da nam dojavi", dodao je Duraković.