Kolokvij na FPN-u
0

FOTO+VIDEO / U BiH nema ni minimalnih uvjeta za konsenzus

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Udruženje za političke nauke u BiH u saradnji s Fondacijom Konrad Adenauer i Centar za javno pravo organizirali su u utorak na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu pravničko-politološki kolokvij na kojem su predstavnici akademske zajednice, sudstva i studenti uz godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma razgovarali o ustavnim promjenama u BiH.

Skup nazvan "Deparlamentarizacija ustavotvorstva" bio je otvorena diskusija uz razmjenu argumenata, a bitnom je označena potreba za javnom raspravom o tom pitanju u kojoj će postojati čvršća veza između političara i akademske zajednice.

Magistar Faris Vehabović iz Ustavnog suda FBiH smatra da treba uzeti u obzir činjenično stanje kako je došlo do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 4 kao Ustava BiH, ali i podsjeća da se, bez obzira na to, do novih rješenja i sistemskih ustavnih promjena mora doći, u skladu s Ustavom, u Parlamentarnoj skupštini.

On podsjeća da je u Izvještaju o napretku BiH izmjena Ustava jedan od osnovnih zahtjeva, prije svega u smislu primjena odluke u slučaju "Finci i Sejdić" (ukidanja diskriminacije), a to samo po sebi znači ukidanje i svih drugih akata i propisa koji su isto tako diskiminatorni jer su temeljeni na diskriminatornim odredbama Ustava. Drugi potez bi moralo biti jačanje institucija BiH da bi one bile u stanju aktivno sudjelovati u onom o čemu postoji konsenzus, a to su evropske integracije.

Profesor dr. Kasim Trnaka u vezi s temom smatra da u BiH nema ni minimalnih uvjeta za postizanje konsenzusa među domaćim političkim snagama kad su u pitanju ustavne promjene. Zbog toga smatra da međunarodna zajednica mora, možda ne na način kako je to uradila u Dejtonu, asistirati domaćim političkim snagama da dođu do konsenzusa barem u minimalnim promjenama.

"Očigledno je da se ne može očekivati temeljita promjena Ustava BiH iako bi ona bila neophodna", kazao je.

Među promjenama koje bi trebalo da imaju prioritet Trnka ističe provođenje odluke u slučaju "Sejdić i Finci" - pozicija nacionalnih manjina u ustavnom uređenju BiH, te ugradnja tzv. evropske klauzule u ustavno uređenje, što znači da ispunjavanje kriterija za pristup evropskim integracijama ne bi smjelo imati tolike prepreke u procesu parlamentarnog odlučivanja kao što ih imaju ostali zakoni. To se, kaže, odnosi na, ako ne ukidanje, ono bitno reduciranje entitetskog sistema glasanja, zaštite vitalnog nacionalnog interesa barem kad su u pitanju kriteriji koji se trebaju ispuniti za pristup evropskoj integraciji.

U radu današnjeg skupa aktivno su sudjelovali i prof. dr. Edin Šarčević s Univerziteta u Leipzigu, prof. dr. Tarik Haverić sa Zeničkog univerziteta, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prof. dr. Asim Mujkić, prof. dr. Nerzuk Ćurak s Univerziteta u Sarajevu.