BiH
0

U BiH nema napretka u usvajanju običnih zakona...

FENA
Moramo priznati da u Bosni i Hercegovini nema napretka u usvajanju običnih zakona, reformi policije ili reformi ustava, kazao je u intervjuu za list Der Spiegel od ponedjeljka visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling.

"Kada mi u OHR-u ne bismo imali posebne ovlasti da ukidamo određene zakone koji se donose u parlamentu, ili da sami proglašavamo nove zakone, onda ne bi bilo nikakvog napretka. Ne možemo tek tako nestati iz zemlje u koju smo uložili milijarde eura i u kojoj još nema stabilnog poretka koji omogućava mir. Moramo raditi na usvajanju ustava koji će onemogućiti blokadu donošenja reformskih zakona", kazao je Schwarz-Schilling.

Na pitanje o tome da li samo bosanski Srbi sprečavaju proces reformi, Christian Schwarz-Schilling je odgovario kako se svi u BiH "osjećaju kao žrtve nepravednih odnosa".

"Međunarodnoj zajednici do sada nije pošlo za rukom da izgradi funkcionalno civilno društvo. Kada je sklapan mirovni sporazum u Daytonu, on je proguran uz velike nedostatke kako bi se izašlo u susret zahtjevima Slobodana Miloševića i zaustavio rat. Na tim osnovama je formirana Republika Srpska koja se pokazala kao veoma problematična", kazao je visoki predstavnik.

"Dodiku sam poručio da ću iskoristiti sve svoje ovlasti ukoliko primijetim bilo kakve konkretne pokušaje zakazivanja referenduma o nezavisnosti. Međutim, to ne znači da takvog pokušaja neće biti. Ukoliko u ovoj državi ne bude viskog predstavnika koji bi to mogao spriječiti, onda bi to ovu zemlju moglu gurnuti u novu krizu", rekao je Schwarz-Schilling, prenosi DW.

Na pitanje da li će tijelo kojim on predsjedava, kako je najavljeno, biti ukinuto u junu naredne godine, Schilling je rekao da konačna odluka o tome treba da bude donesena u februaru i da je revizija zaključaka moguća.

Moramo situaciju u cijelom regionu držati na oku, prije svega na Kosovu. Ne smije biti signala da za BiH može nastati opasnost od nove krize, rekao je Schwarz-Schilling i naglasio da novi rat u BiH smatra nerealnim.

"Smatram da nije realističan novi rat, ali strah među ljudima jači je od toga nego što sam pretpostavljao. Moramo ljudima dati sigurnost", rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Povodom najave iz Berlina o povlačenju vojnika iz BiH, Schwarz-Schilling je rekao da će odluka o smanjenju broja vojnika biti donesena tek nakon procjene sigurnosne situacije u Evropskoj uniji u decembru, i da se tu radi o svim zemljama koje učestvuju u EUFOR-u.