Radmanović Ban Ki-moonu
0

"U BiH nema jedinstvenog stava o Inzkovom izvještaju"

FENA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović poručio je danas generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu da u BiH nema jedinstvenog stava o izvještaju visokog predstavnika podnesenom ove sedmice, kao ni usaglašenog stava ko će iz BiH sutra govoriti o tom izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a.

U tom smislu, stavovi koje bude u svom obraćanju iznosio predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ne predstavaljaju zvanične stavove BiH, nego lične stavove jednog njegovog člana, predstavnika bošnjačkog naroda, naveo je Radmanović, prenosi RTRS.

Predsjedništvo BiH na sjednici u četvrtak nije moglo da se usaglasi u vezi s debatom u Vijeću sigurnosti UN-a, pa nije donesena odluka o odlasku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Silajdžića u New York, a zbog toga nema ni platforme za nastup ni usaglašenog govora, podsjetio je RTRS.

Radmanović je u pismu generalnom sekretaru UN-a naveo da je, prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH - sastavljeno od tri izabrana predstavnika konstitutivnih naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka - jedino nadležno za donošenje odluka u oblasti vanjske politke putem konsenzusa, kao i da izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka sadrži niz netačnih ocjena o situaciji u BiH.

Stoga smatra kako se u New York trebalo ići s jedinstvenim stavom kako bi se visokom predstavniku ukazalo da ne može tako ponašati, posebno jer je BiH nestalna članica Vijeća sigurnosti.

"Moje je mišljenje bilo da je BiH trebalo da predstavlja predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, uz usaglašen stav u Predsjedništvu, ali druga dva člana to nisu prihvatila", rekao je Radmanović za RTRS.