BiH
0

U BiH najviše snijega palo na Bjelašnici, u većini gradova bez "debljeg" snježnog pokrivača

Anadolija
Detalj sa Bjelašnice: Mnogi posjetioci za uspješnu zimsku sezonu
Detalj sa Bjelašnice: Mnogi posjetioci za uspješnu zimsku sezonu
Dok su planinski vrhovi u Crnoj Gori premašili visinu od pola metra, a slično je i u Sandžaku u Srbiji gdje je na Pešterskoj visoravni zabilježen snježni pokrivač od preko 30-tak centimetara, stanje u Bosni i Hercegovini je nešto bolje.

Iako je snježni pokrivač danas zabijelio brojne bosanskohercegovačke gradove, najviše snijega palo je na Bjelašnici gdje je registrovana visina od 35 centimetara.

U cijeloj zemlji, prema podacima Federalog hidrometeorološog zavoda BiH (FHMZ BiH), danas je oblačno i prohladno vrijeme. Najviše snijega palo je u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne.

"Na Bjelašnici je 35 centimetara snijega, Foči 14 cm, Bugojno 12 cm, na Sokocu devet cm, Ivan Sedlu sedam, Han Pijesaku i Rudom šest, Jajcu pet cm, a sve ostalo je niže od pet centimetara. U Sarajevu su danas izmjerena dva centimetra snijega", kazali su iz FHMZ-a BiH.

Prema posljednjim mjerenjima u 13 sati, najtoplije je bilo u Neumu gdje je izmjereno šest stepeni Celzijusa dok je nahladnije na Bjelašnici, - 15 stepeni.

"Na Kupresu je izmjereno minus sedam, Ivan Sedlu i na Sokocu minus, Sarajevu i Srebrenici minus tri, Livnu i Tuzli minus dva, Bihaću i Bugojnu minus jedan, Bijeljini, Goraždu, Gradačacu, Sanskom Mostu i Zvorniku nula, Prijedoru i Zenici jedan, Banja Luci i Doboju dva, Trebinju tri, Mostaru četiri, a u Neumu šest stepeni Celzijusa", kazali su iz FHMZ-a BiH ističući kako se slično vrijeme očekuje i narednih dana.