Dušanka Majkić
0

"U BiH kriminal i korupcija s CEMT dozvolama"

FENA
Dušanka Majkić
Dušanka Majkić
Zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić tvrdi da u BiH vlada kriminal i korupcija i u oblasti izdavanje dozvola za međunarodni transport (CEMT) i traži da Dom naroda formira istražnu komisiju koja bi, zajedno sa SIPA-om, to pitanje u potpunosti istražila.

„Još prije godinu dana sam upozorila na mahinacije sa izdavanjem CEMT dozvola kad su prevoznici u RS-u dobili manje dozvola od dogovorenog kriterija da se ukupni kontigent odborenih CEMT dozvola za BiH dijeli tako da jednu trećunu dobijaju prevoznici u RS-u, a dvije trećine prevoznci u Federaciji BiH“, kazala je Majkić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Navela je i kako je tek nedavno od Ministarstva transporta i komunikacija BiH, umjesto detaljnog izvještaja, „dobila hrpu papira“, čijom je analizom, koja još nije potpuna, „uočila niz nepravilnosti koje upućuju na sumnju da se ovdje radi o organizovanom krimnalu i korupciji“.

Za ovu godinu BiH je odbreno ukupno 848 CEMT dozvola iz redovnog kontigenta, plus 283 iz rezervnog kontigenta, koje se, uz odbrenje nadležne agencije u Parizu (AJTF), dodjeljuju kao zamjenske u slučaju da se nešto desi redovnim dozvolama.

Zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dalje navodi da je iz resornog minstarstva dobila informaciju da je zamijenjeno 134 dozvola, a da je u Parizu potvrđena zamjena za samo 21, plus 49 su poništene zbog propusta agencije.

„To znači da se ne zna sudbina 64 dozvole. Postoje indicije i da je od 848 redovnih dozvola regularno dodijeljeno 800, a 48 je vjerovatno završilo na crnom tržištu“, ustvrdila je Majkić.

Ona navodi da se jedna CEMT dozvola na crnom tržištu „prodaje za pet do 10.000 eura“.

Majkić još kaže da orijentaciona analiza pokazuje da su „oni koji trguju CEMT dozvolama, a sumnja se da ih ima i u nadležnom bh. ministarstvu, time zaradili 2,5 milona eura“.

Najavila je i da će se sve to reći i na sjednici Doma naroda 15. decembra i tražiti da se formira istražna komisija koja će SIPA-i uputiti zahtjev za ispitivanje dodjele CEMT dozvola za 2009. godinu.

Trakođer će tražiti i da se pokrene inicijativa o zabrani učešća svim članovima komisije koja je vržila dodjelu ovih dozvola u 2009. godini, kao i da se raspodjela CEMT dozvola za 2010. godinu vrši po kriteriju jedan trećina RS-u, a dvije trećine Federaciji BiH.