Podaci Haškog tužilaštva
0

U BiH je tokom rata stradalo preko 100.000 ljudi

FENA
Demografi Haškog tužilaštva objavili su na službenoj stranici Tribunala poseban dio koji se odnosi na utvrđene podatke o stradanju tokom rata u Bosni i Hercegovini, u kojima se navodi da su u periodu između 1992. i 1995. godine nastradale 104.732 osobe.

Nalazi demografa koji se mogu naći na stranici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), sačinjeni su na osnovu demografskih procjena broja ubijenih, nestalih, ekshumiranih i identificiranih osoba.

Prema podacima Haškog tužilaštva, u periodu između 1992. i 1995. godine na području Bosne i Hercegovine stradale su 104.732 osobe, od kojih su oko 40 posto bili civili.

"Ova konačna procjena je rezultat dvanaestogodišnjeg sakupljanja podataka, izvora, formiranja i ažuriranja baza podataka i unapređenja metodologije. Demografi tužilaštva su koristili pristup empirijskog brojanja, po kojem se informacije o pojedinačnim žrtvama prikupljaju iz više izvora", navodi se na stranici ICTY-a.

Konačna procjena stradalih osoba dobijena je sastavljanjem 12 odvojenih izvještaja demografa Haškog tužilaštva za posebna područja u Bosne i Hercegovine, a konačni izvještaji uvršteni su u dokazni materijal u nekoliko suđenja pred ICTY-em. U toku ratnog perioda u Bosni i Hercegovini, prema nalazima Haškog tužilaštva, stradalo je 10.368 žena, od kojih je samo oko 500 imalo status vojnih osoba.

Analizirajući rezultate s aspekta nacionalne pripadnosti, demografi Tužilaštva u Haagu navode kako je tokom rata stradao 68.101 Bošnjak, 22.779 Srba, 8.858 Hrvata i 4.995 pripadnika ostalih nacionalnih grupa.

Pored procjene broja stradalih osoba u Bosni i Hercegovini tokom ratnog perioda, Haško tužilaštvo na stranici ICTY-a objavilo je analize koje se odnose na broj smrtnih slučajeva i obrazac kretanja izbjeglica na području Kosova, te podatke o nestalim osobama i ekshumiranim tijelima u Hrvatskoj.