Akademik Sulejman Redžić
0

"U BiH je sve manje osoba poput dr. Kukića"

Sarajevo-x.com
Akademik Sulejman Redžić
Akademik Sulejman Redžić
Nakon što je Predsjedništvo BiH glasanjem predložilo prof. dr. Slavu Kukića, nestranačkog kandidata, na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, oglasio se akademik Sulejman Redžić, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Redžić smatra da je izbor prof. dr. Slave Kukića "lakmus papir naše društvene i političke stvarnosti, pozicije građanina i njegovog tretmana u okruženju apsolutizirane moći nacionalističkih elita, demisije parlamentarizma i uspostave etnopartitokracije".

Za Kukića kaže da je "nezavisni intelektualac i nepartijska osoba" i dodaje da bi ga se "zbog prednosti po definiciji očekivane ekvidistance prema politički 'zaraćenim stranama' trebalo smatrati "pouzdanim faktorom okupljanja svih političkih opcija radi izlaska zemlje iz najteže političke krize".

Umjesto toga, objašnjava Redžić, Kukić postaje problem "agresivnim i neistinitim, propagandno instrumentaliziranim tumačenjem nacionalnog legitimiteta".

"Umjesto da, baš nasuprot, na čelu Vijeća ministara BiH bude osoba koja nacionalni identitet posjeduje kao vlastitu vrijednost, a dokazano radi u interesu svih građana i naroda u BiH, kao što je to Kukić u prošlosti činio, to izgleda postaje glavna prepreka za njegov izbor", navodi u saopštenju akademik Redžić.

"Nije dakle u konkretnom slučaju riječ o osobi čiji su moralni, intelektualni i javni kapaciteti neosporni, riječ je o sukobu političkih koncepcija konstrukcije i destukcije države i društva, zadovoljavanja interesa svih građana i naroda i opcije nacionalističkih političkih elita, koje nameću novi oblik nacionalnopolitičkog totalitarizma u ime i za račun isključivo tih i takvih elita. I pri tome, sa argumentacijom koja nije samo u suprotnosti sa osnovni načelima ljudskih i građanskih prava i sloboda, već je i u suprotnosti sa osnovnim ustavnim određenjem o načinu konstitucije izvršnih organa vlasti. A upravo ti organi vlasti se, za razliku od parlamentarnog sistema, ne determiniraju nacinalnim legitimiranjem i predstavljanjem, kao u domu naroda državnog ili entiteskog nivoa, već odrednicama odgovarajućim ravnopravnoj zastupljenosti pojedinaca, pripadnika konstitutivnih naroda u tim izvršnim organima vlasti", ističe predsjednik Kruga 99.

Redžić zaključuje da "neustavnom argumentacijom nacionalističke klike hoće zaustaviti na slovu i duhu aktuelnog ustava izbor dr. Slave Kukića, osobe kojoj i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, i svi drugi mogu i ogromnom većinom vjeruju".

"A takvih osoba, poput dr. Kukića, je u BiH sve manje. Zbog toga i podrška Kruga 99 izboru Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH", stoji na kraju saopštenja.