Istraživanje
0

U BiH je naoružana svaka druga kuća

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svako drugo domaćinstvo u BiH posjeduje nelegalno oružje, podatak je dobijen upoređivanjem broja domaćinstava u BiH sa brojem nelegalnog oružja - pišu "Nezavisne novine".

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, u BiH ima 1.054,613 domaćinstava, dok u UNDP-u kažu da posljednje istraživanje pokazuje da u BiH oko 495.000 domaćinstava nelegalno posjeduje oružje.

"Broj od 495.000, nažalost, može biti i veći, s obzirom na to da jedno domaćinstvo može posjedovati jedan ili više komada vatrenog oružja", kaže  menadžerka kontrole lakog oružja i municije UNDP-a u BiH Amna Berbić.

Međutim, kako ona ističe, prema podacima iz 2004. godine, dobijenim od policijskih struktura u RS, FBiH i u Brčko distriktu, ukupno 353 000 komada oružja je registrovano u civilnom posjedu. To znači da u BiH ima ukupno oko 850 000 komada legalnog i nelegalnog oružja.

"Od 1999. godine, putem operacije 'Žetva', prikupljeno je oko 70.000 komada, što je svega oko 15 odsto od procijenjene količine nelegalnog oružja", navodi Berbić.

Ona smatra da u BiH nedostaju zakonske regulative koje uključuju strože kazne i procedure u skladu sa direktivama EU, kao i mogućnost perioda amnestije koji bi omogućio stanovništvu da dobrovoljno preda ubojita sredstva.

U MUP-u RS su potvrdili da su, zbog nedozvoljenog korištenja, držanja ili preprodaje oružja ili eksplozivnih materijala, u prvih šest mjeseci ove godine izvještaji podneseni protiv 241 osobe, što predstavlja povećanje od 10,6 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine.
U istom periodu, prema podacima FUP-a, evidentirano je 159 slučajeva nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Sociolozi smatraju da građani oružje uglavnom čuvaju zbog "nepovjerenja prema drugoj strani".