Od 2006. godine
0

U BiH izdata 2.083 rješenja o protjerivanju stranaca

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Prema podacima Službe za poslove sa strancima od 2006. godine, tačnije otkako je ova služba i oformljena, pa sve do kraja 2009. godine doneseno je 2.083 rješenja o protjerivanju stranih državljana iz Bosne i Hercegovine, rečeno je za Sarajevo-x.com u ovoj službi.

Služba za poslove sa strancima je samostalna upravna organizacija koja djeluje u sastavu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, s operativnom samostalnošću, a osnovana je radi obavljanja upravnih poslova vezanih za kretanje i boravak stranaca u Bosni i Hercegovini koji su propisani Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Od osnivanja ove službe, 1. oktobra 2006. godine, pa sve do kraja 2009. godine doneseno je 2083 riješenja o protjerivanju stranih državljana iz BiH.

Najčešći razlozi protjerivanja su kršenje propisa o prelasku državne granice, a mjere protjerivanja su izricane i osobama koje su prihvaćene na osnovu Sporazuma o readmisiji, osobama koje su pravosnažno osuđene za krivična djela, kao i onima koji su u BiH ostali po isteku viza, ali i strancima koji predstavljaju prijetnju javnom poretku ili sigurnosti BiH.

Najveći broj izrečenih mjera protjerivanja odnosio se na državljane Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kine, Turske, Hrvatske i Pakistana.

U imigracionom centru službe trenutno se nalazi 12 neregularnih imigranata prema kojima će biti poduzete Zakonom predviđene mjere.

Inače, u Imigracioni centar se smještaju osobe kojima je otkazan boravak u BiH, no one su tu pod nadzorom sve dok ne budu provedene sve potrebne procedure i dok se ne steknu uvjeti da se te osobe udalje iz BiH.