Vlast zakazala
0

U BiH ima više od 200.000 oštećenih žiranata

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U BiH ima više od 200.000 oštećenih žiranata, a za to su najviše odgovorne vlasti u BiH, rekao je član Upravnog odbora Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Mika Nikić.

On je na današnjem sastanku u Bijeljini sa oštećenim žirantima sa ovog područja rekao da je vlast zakazala u kontroli Agencije za bankarstvo, a Agencija u kontroli banaka i mikrokreditnih organizacija.

"Obratićemo se pismeno državnoj reviziji i tražićemo da izvrše reviziju učinka entitetskih agencija za bankarstvo, a ta revizija će pokazati da su se agencije bavile sasvim drugim stvarima kao što su statistički podaci a ne kontrolom banaka i mikrokreditnih organizacija", tvrdi Nikić.

Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Joco Cvjetković rekao je da su banke pogazile sve zakonske propise, jer su dozvolile podizanje i do 50 kredita osobama koje nisu u stanju da ih otplaćuju čime su direktno žirante dovele u situaciju da vraćaju tuđe kredite.

"Mnogi građani su pristali da budu žiranti vjerujući procedurama banaka da će na kvalitetan način provjeriti kreditnu sposobnost osoba kojima odobravaju kredite. Žirant nije kriv što nije znao da osoba koja podiže kredit već ima i do deset kredita, a banke su to znale i dozvolile, a nisu smjele", rekao je Cvjetković i dodao da se nepoštuju zakonski propisi, iako štite sve učesnike ugovornog odnosa.

Cvjetković je rekao da traže od vlast u BiH da donese propise kojima će se obustaviti prinudna naplata od jemaca, a nalagati bankama da iskoriste sve mehanizme naplate od dužnika.

"U situacijama kada dužnik prestane da otplaćuje kredit, banka jednostrano prekine ugovor sa njim i spakuje komplet ugovor za jemca i njega pošalje na sud. Ne smije to da se dešava da na sud dođe samo jemac bez dužnika", rekao je Cvjetković.
On je upozorio da se u poslednje vrijeme dešavaju brojna samoubistva žiranata, koji su dovedeni u bezizlaznu situaciju, jer nisu u stanju da otplate tuđi kredit. Cvjetković je apelovao na oštećene žirante da ne dižu ruku na sebe već da pokušaju da se zakonski izbore za svoja prava.

"Zajedničkim nastupom pred nadležnim institucijama možemo da zaštitimo svoja prava i da utičemo na nemar banaka", poručio je Cvjetković i naglasio da je svaki sudski postupak, koji su jemci pokrenuli, okončani u njihovu korist.