Tranzitna zemlja za narkotike
0

U BiH ima oko 120.000 ovisnika o drogi

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlasti procjenjuju da u BiH ima oko 120.000 ovisnika o drogi, iako podaci o broju variraju jer se ne prikupljaju sistematski, navodi se u godišnjem izvještaju State Departmenta o međunarodnoj kontroli narkotika.

U izvještaju se navodi da se BiH nalazi na strateškoj lokaciji krijumčarenja narkotika na balkanskoj ruti.

"BiH nije značajan proizvođač narkotika niti se u značajnoj mjeri oni konzumiraju, ali se nalazi na takvom strateškom položaju da je između glavnih centara za proizvodnju jugoistočne Azije i tržišta na zapadu Evrope", navedeno je u izvještaju.

Jedna od glavnih ruta počinje u Albaniji, a nastavlja se preko Crne Gore, prolazi kroz BiH i Hrvatsku, a zatim ide dalje prema Sloveniji, a zatim u zapadnu Evropu, pišu "Nezavisne novine".

"Najznačajnije je to da je BiH postala svojevrsno skladište za narkotike, najviše marihuanu, kokain i heroin. Krijumčari narkotike skladište u BiH dok čekaju da ona bude prebačena na glavne destinacije", navedeno je u izvještaju.

Prema podacima agencija u BiH, koje navodi State Department, u proteklom periodu zaplijenjeno je 35,27 kilograma heroina, 9,37 kilograma kokaina, 76,11 kilograma amfetamina, 150,3 kilograma marihuane, 3,118 stabljika kanabisa, 2 639 sjemenki kanabisa, 499 tableta ekstazija i 800 grama hašiša.

"Agencije u BiH tvrde da su sve tri etničke grupe uključene u trgovinu drogom, često sarađujući i preko etničkih linija razdvajanja. Prodaja narkotika smatra se značajnim izvorom prihoda za grupe organizovanog kriminala, a tim novcem finansiraju kako zakonite, tako i nezakonite aktivnosti", stoji u izvještaju.

Određeni dokazi ukazuju da postoje veze između kriminogenih elemenata u BiH i operacija organizovanog kriminala u Rusiji, Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Italiji.

U regionu su Crna Gora, Hrvatska i Albanija takođe navedene kao "tranzitne zemlje" za drogu iz Azije prema zapadnoj Evropi. Prema izvještaju, Srbija je "glavna zemlja u tranzitu narkotika kroz balkanski koridor".

Najveći uspjeh u BiH u borbi protiv šverca droge je skorašnja pljenidba od 50 kilograma heroina u Sarajevu, kada je uhapšeno oko 15 lica.