Nedjelja borbe protiv tuberkuloze
2

U BiH godišnje 1.500 osoba oboli od tuberkloze

FENA
Nedjelja borbe protiv tuberkuloze se obilježava od 14. do 21. septembra radi povećanja svijesti građana o ovoj zaraznoj bolesti i značaju prevencije i pravovremenog liječenja.

Aktivnosti tokom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze uključuju javnu podršku i intenziviranje napora u dijagnosticiranju i liječenju tuberkuloze i drugih oboljenja disajnih organa.

"U BiH od tuberkuloze godišnje oboli 1.500 ljudi, što je za razliku od prethodnih godina znatno manje. Kada je riječ o zemaljama okruženja taj broj je znatno veći, pa se kod nas može govoriti o epidemijskim razmjerama", navodi dr. Sead Jamakosmanović, direktor Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla, od tuberkuloze trenutno se liječe 32 osobe. Bolnički tretman traje dva mjeseca. Nakon toga pacijenti se obraćaju porodičnom ljekaru, uz redovnu šestomjesečnu terapiju, koja je besplatna.

"U Tuzlanskom kantonu sada imamo između 50 i 55 novootkrivenih osoba oboljelih od tuberkuloze. U odnosu na 2004. godinu u blagom je padu", kaže dr. Jamakosmanović.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja se širi s osobe na osobu putem zraka. Oboljeti može svako, i oni koji žive u gradu ili na selu.

Kako bi seukazalo na značaj Nedjelje borbe protiv tuberkoloze, u BiH do 21. septembra prodavat će se doplatna poštanska markica, a u prodaji su i markice za građane koje prodaju mladi volonteri Crvenog krsta.