U toku 2008. godine
0

U BiH ekshumirano 506 kompletnih skeleta

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Institut za nestala lica BiH ekshumirao je u 2008. godini 506 kompletnih skeleta nestalih lica i 1540 komada kostiju ljudskog porijekla, koji se mogu odnositi na više desetina tijela iz 16 masovnih i više pojedinačnih grobnica - potvrdio je danas Srni predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta Milan Bogdanić.

Bogdanić je precizirao da je od ukupno 1009 identifikovanih u prošloj godini, bilo 41 lice srpske nacionalnosti.

On je rekao da se namjerno prećutkuje činjenica da je Institut u proteklih osam mjeseci djelovao samo sa jednim istražiocem na području Republike Srpske (RS), jer su predstavnici bivše Kancelarije za traženje nestalih lica RS prešli u rad Operativnog tima za traženje nestalih lica RS.

On je rekao da je Institut ostao u RS bez ljudskog potencijala, kancelarijskog prostora, motornih vozila i ostalih materijalno-tehničkih uslova za rad.

Bogdanić je naveo da su okružna tužilaštva u RS odbila da učestvuju u procesu ekshumacija, dok su istovremeno kantonalna tužilaštva u FBiH bila aktivno uključena u taj proces, zbog čega je rekao da su neprimjerene i neodgovorne optužbe kojima se dovodi u pitanje profesionalnost zaposlenih u Institutu iz reda srpskog naroda i njihov odnos prema nestalim žrtvama rata i njihovim porodicama.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović pozvao je danas rukovodstvo Instituta za nestala lica BiH da međusobno usaglase tačan broj ekshumiranih i identifikovanih tijela u prošloj godini, te da prestanu sa manipulacijom javnosti po tom osnovu.

Mitrović je u izjavi Srni podsjetio da su 16. oktobra u Sarajevu predstavnici Instituta iznijeli podatak da je prošle godine u BiH ekshuimirano 2 000, a identifikovano 1 000 tijela.

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran Krčmar rekao je Srni da ne zna šta je prava istina o broju ekshumiranih i identifikovanih tijela u prošloj godini, s obzirom na činjenicu da predstavnici Instituta u poslednje vrijeme u javnosti iznose različite podatke o broju ekshumiranih tijela u 2008. godini, koji se kreću od 380 do 500.