U posljednjih 15 godina
0

U BiH ekshumirano 150 vojnika iz Drugog svjetskog rata

SRNA
Amor Mašović (Foto: Arhiv)
Amor Mašović (Foto: Arhiv)
Prilikom ekshumacija koje se u BiH provode u toku posljednjih 15 godina pronađeni su posmrtni ostaci oko 150 vojnika Trećeg rajha koji su stradali tokom Drguog svjetskog rata na ovim prostorima, izjavio je predsjedavajući Kolegijuma Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović.

Prema njegovim riječima, u jami Dubravice kod Nevesinja otkriveni su posmrtni ostaci 56 vojnika, u Semizovcu 32, u selu Svrake osam i u Kiseljaku posmrtni ostaci 11 članova članova posade njemačkog tenka.

Mašović je za "Slobodnu Bosnu" izjavio da se sva pronađena tijela njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata sahranjuju na njemačkom groblju u Splitu. 

Iz njemačke Ambasade u BiH ovom listu su rekli da postoji mogućnost da groblje za smrtno stradale njemačke vojnike u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima bude u Širokom Brijegu. 

Prema zvaničnim podacima, Njemačka traži posmrtne ostatke 11.248 vojnika koji su poginuli na prostoru BiH u Drugom svjetskom ratu. 

Namjera je da budu locirani posmrtni ostaci njemačkih vojnika i, ukoliko je to moguće, da budu ekshumirani i dostojno sahranjeni. 

Njemački gubici u Drugom svjetskom ratu na području bivše Jugoslavije procjenjuju se na 113.800 ratnih žrtava. Od toga je imenom poznato 73.000 i oni počivaju na 4.885 mjesta. 
Za ostalih 40.800 Nijemaca sudbina ni do danas nije poznata.