"Skrivena blaga BiH"
0

U BiH dolaze novinari iz 10 evropskih i zemalja regiona

FENA
Nacionalni park Sutjeska
Nacionalni park Sutjeska
Grupa od 14 uglednih novinara iz 10 europskih i zemalja regiona će posjetiti Bosnu i Hercegovinu od 13.-15. septembra.

Njihova posjeta, naslovljena kao "Skrivena blaga BiH: putovanje otkrića" je organizirana u sklopu projekta "Tehnička pomoć za podršku industriji turizma u Bosni i Hercegovini" koji financira EU.

Predstavljajući različite štampane i online publikacije s preko pet miliona čitatelja ili potencijalnih turista, novinari su ovdje da iz prve ruke dožive neke od mnogih stvari koje vrijedi vidjeti i raditi u BiH a predmet su njihovih priča i istraživanja o odmorima u BiH.

Za vrijeme ove posjete, novinari će posjetiti Nacionalni park Sutjeska i proći kroz jednu od posljednjih drevnih šuma na kontinentu (prašuma Perućica) i uživati u posjeti Trebinju. Njihov program također uključuje posjete Blagaju, Mostaru, Konjicu i Sarajevu. Oni će posjetiti i Jahorinu, gdje će vidjeti mjesta gdje su održane Zimske olimpijske igre 1984.

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen, će ih primiti i uputiti dobrodošlicu po dolasku u BiH, nakon čega će se nastaviti njihova posjeta.

Posjete novinara, kao što je ova, su značajne jer predstavljaju efikasan način da se ostvari pozitivno predstavljanje BiH putem međunarodnih turističkih medija.

Projekat "Tehnička pomoć za podršku industriji turizma u Bosni i Hercegovini" finansira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1,9 miliona eura.

Izravni korisnici su: Radna grupa za koordinaciju aktivnosti u turizmu u BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH i Vlada Brčko Distrikta, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.